10 nejvyšších jackpotů na světě

Share

Každou chvíli se dozvídáme o nových milionářích, kteří vyhráli balík v loterii. Zajímá vás, jaké byly nejvyšší vyplacené loterijní výhry na světě? Podívejte se, v jakých loteriích padají ty nejvyšší jackpoty na světě.

Nejvyšší jackpot v historii dosahoval 38 miliard korun

V loňském lednu se o světový poprask postarala populární americká loterie PowerBall, která má neomezeně rostoucí jackpot. Každý si chtěl vsadit na rekordní jackpot v hodnotě 1,586 miliard dolarů. To bylo v přepočtu asi 38 miliard Kč! Pro srovnání, kdyby tuto částku vyhrál Čech, dostal by se na páté místo v žebříčku nejbohatších Čechů časopisu Forbes. Na tikety PowerBallu se stály fronty nejen v Americe, ale také v dalších světových zemích, kde byla hra dostupná přes internet. Každopádně se tato loterijní horečka stala žhavým tématem mnohých světových médií. Výhru si nakonec rozdělili tři výherci z USA.

Nejvyšší výhry na světě mají americké loterie

Podíváme-li se níže na tabulku nejvyšších výher v loterii na světě, zjistíme, že jsou to právě americké loterie PowerBall a MegaMillions, které se o tyto rekordy starají. Obě loterie jsou dostupné jen ve Spojených státech, případně přes alternativního loterijního operátora přes internet. Na druhém místě v rekordních výhrách je MegaMillions s výhrou v hodnotě 656 milionů USD z roku 2012.

PowerBall i MegaMillions mají neomezeně rostoucí jackpoty, což nebývá u ostatních světových loterií tak časté. Například obě nejoblíbenější evropské nadnárodní loterie EuroJackpot a EuroMillions mají jackpoty ohraničeny maximem. U EuroJackpotu je to 90 milionů EUR (asi 2,5 miliardy Kč), v EuroMillions se jackpot může vyšplhat až na dvojnásobek to je 180 milionů EUR (asi 5 miliard Kč). Neomezeně rostoucí jackpoty najdeme také například u italské loterie SuperEnaLotto nebo brazilské národní loterie Mega-Sena.

Nejvyšší loterijní výhra v Česku

Mezi rekordmany mezi výherci loterií u nás se na prvním místě řadí výherce rekordního EuroJackpotu ze května 2015, který v nadnárodní loterii vyhrál maximální výhru tedy 90 milionů euro. V přepočtu tehdejším měnovým kurzem získal 2,46 miliardy. Ve Sportce padla nejvyšší výhra v roce 2013 v hodnotě 400 milionů. Vyhrál ji tehdy sázející z Chrudimska. Pokud i vy patříte mezi milovníky loterie, o všechny výše uvedené zahraniční jackpoty si můžete zahrát přes internet.

Zdroj: Lottoland

Read more

Local News