6 nejslavnějších kopaček fotbalové historie

Share

Pokrok ve vývoji dopředu je více než veliký. Je cítit rok co rok, krok co krok na trávnicích velkých i menších klubů. Pro každého fotbalistu jsou asi jeho nejdůležitějším vybavením – kopačky.

Ukážeme si tu 6 (5+1) nejslavnějších kopaček fotbalové historie vůbec. Nejde už jen o design, ale také o použitý materiál a hmotnost kopačky. Tyto kopačky měly vždy něco společného. Ve své době byly těmi nejlepšími. A proč 5+1? Po té jedné touží všichni fotbalisté, zvláště pak ti začínající.

1. Adidas Predator

Samotné kopačky byly jedničkou na trhu už v roce 1954. Prvenství se snaží pořád obhajovat a proto rok 1994 dokázal, že po představení na MS v USA mají tyto kopačky speciálně zvlněný povrch. Co to znamená? Hráči měli daleko lepší kontakt s míčem. Zvlnění navíc dodávalo míči i větší faleš. To všechno kvůli vychytávce v podobě malých bloků vrchní části kopačky. Německá firma je vyrobila z klokaní kůže a dala si záležet i na designu.

Na MS 2010 v jižní Africe představily kopačky adidas Predator již svou desátou generaci.

2. Nike Mercurial Mark One

Rok 1998 představil první model kopaček řady Mecurial Mark One, ze které si můžeme vybírat i dnes. Nike si klade důraz na nízkou váhu a pružnost. Váha činí pouhých 230 gramů. Jsou tedy nejlehčími kopačkami světa. Italská práce se přizpůsobí tvaru nohy, vnitřní konstrukce z karbonového kompozitu přenáší všechnu energii přímo na kolíky upevněné na podrážce – to umožňuje okamžitou akceleraci. Mají speciální vrstvu, která zabraňuje sklouznutí míče a zlepšuje kontrolu jeho držení.

A kdo je vyzkoušel první? Brazilská legenda Ronaldo.

3. Adidas F50

Rokem objevení byl rok 2004, ale byla to malá revoluce. Tyto kopačky byly jiné, než všechny ostatní – neměly totiž tkaničky. Německý výrobce měl jasný důvod. Chtěl hráči dopřát větší plochu pro přesné trefení míče.

Název je z roku 1954, kdy Německo vyhrálo MS v revolučních botách Adidas.

4. Nike Air Zoom Total 90 III

Americká firma Nike představila v roce 2000 modelovou řadu T90. Největšímu uznání hráčů se dočkaly až ty třetí v pořadí – Total 90 III. Ty byly podle všeho nejsložitější na výrobu.

Dobře padly na nohy – to zajišťovalo postranní šněrování. Dále také dovolovaly citlivější dotyk míče s oblastí nártu. Podešev byl z plastové destičky, kde byly rozmístěny špunty pro pevné přírodní povrchy.

V roce 2011 od nich převzaly štafetu kopačky Nike T90 Laser IV.

5. Mizuno Wave Cup

Kopačky Japonské značky se dostaly na trh v roce 2000 a mohly se pyšnit svou nízkou váhou, kombinující design s novými technologiemi. Svršek byl vyroben z lícové nepromokavé klokaní kůže, která je velmi lehká, odolná a také rychleschnoucí. Jazyk překrývá šněrování a podešev poskytuje komfort na pevnějším povrchu. Měly revoluční uspořádání kolíků.

Tváří této japonské značky byl dřívější vynikající hráč Rivaldo, který nazouval právě tyto kopačky.

6.  Zlatá kopačka

Jak jsem již naznačoval – je snem každého mladého fotbalisty. V letech 1992-96 byla tato soutěž zrušena, ovšem roku 1997 byla opět obnovena a byla tzv. na body. To znamenalo, že počet vstřelených branek se násobí koeficientem, který má každá liga jiný. V roce 1997 to byl Ronaldo, který získal zlatou kopačku v dresu Barcelony.

Rok 2004/5 měla tato trofej dva výherce. Byli jimi Diego Forlán v dresu Villarrealu a Thierry Henry (ten získal sám zlatou kopačku rok předtím) za stejný počet vstřelených branek. V období 5 let si hvězdy Cristiano Ronaldo a Lionel Messi rozdělili tuto trofej hned 4x. Mezi nimi ji podruhé zívl Diego Forlán, to už v dresu Atlética Madrid.

Read more

Local News