Geocaching – jak začít?

Share

Co je to geocaching?

Už jste o tom možná slyšeli, ale pokud ne, tak čtěte základní informace v našem článku než se vydáte za prvním dobrodružstvím.

Geocaching je zábavná hra, kdy se spojuje turistika a poznávání přírody a nových míst s hledáním malých pokladů ukrytých všude možně kolem nás. Pod poklady si můžete představit schránky, tzv. cache neboli česky keše, které umísťují ostatní hráči do této hry. Obsahem keše bývá zápisníček (tzv. logbook), tužka a předměty, které slouží například pro výměnu. Při nálezu keše si můžete vzít nějaký z předmětů, ale na oplátku tam musíte zase nějaký vložit.

Co budu potřebovat?

Hlavní věc je GPS navigace, protože všechny cache jsou určeny souřadnicemi. Ty souřadnice získáte po registraci na některém z geocachingových serverů, doporučuji server geocaching.com – kde naleznete nejenom souřadnice, ale kde má každá keška i vlastní schránku. Dostanete i další informace, například obtížnost dosažení a nalezení keše. Obtížnost udávají 2 hlediska – jednak celková obtížnost nalezení a druhá určuje náročnost terénu. Hodnotí se 1-5, přičemž 1 je nejlehčí.

Keše se dělí na několik základních typů:

  1. Tradiční – GPS udává přímo jejich polohu – dají se jednoduše najít
  2. Multi – je systém nápověd, který Vás postupně dovede k cíli přes postupné nápovědy
  3. Mystery a puzzle – k nalezení je nutné rozruštit hádanku, často matematickou
  4. Webcam – cílem dostat se před webcameru a nechat se od kamaráda vyfotit
  5. Earthcache – za poklad se požaduje samotné místo, kde se můžete např. vyfotit
  6. Eventy – jedná se o nejrůznější setkání mezi hledači pokladů

Jak začít s geocachingem?

Prvním krokem je registrace na webu http://www.geocaching.com/, abyste mohli vyhledávat keše a logovat jejich nalezení a další věci. Registrace je zdarma, stejně jako veškeré hledání pokladů. Po registraci si ve Vašem okolí naleznete nejbližší keše. Rozkliknutím na detail zjistíte její polohu, popř. snímek mapy a další informace o poloze. Pak už můžete vyrazit do terénu – sebou si vezměte tužku a něco na výměnu.

Jak se chovat na místě?

Hlavní zásadou je být nenápadný. Pokud dojde k její prozrazení a najde ji nezasvěcená osoba, tak ji může ukrást. Většinou jsou keše pod kameny, v pařezích, a tak různě. Hledáte plastovou nádobu, ve které je vše schováno. Místo poté vždy uveďte do původního stavu, abyste ho neprozradili ostatním hledačům. Do notýsku uvedete svoji přezdívku, kterou jste se registrovali na GC.com, datum a čas nálezu, jak se Vám hledání líbilo a další věci, které uznáte z vhodné. Ze schránky si můžete vybrat předmět, který se Vám libí a vyměnit ho za vlastní předmět. Můžete nalézt i speciální předměty, které si můžete odnést, ale nesmíte si je nechat. Jedná se o travelbug a geocoin. Každý z těchto předmětů má šesti místné ID číslo, podle kterého můžete zjistit, jakou má historii. Takovýto předmět musíte pak dát do další skrýše.

Co udělat po nalezení pokladu?

Až přijdete z nálezu, je dobré se zalogovat a zapsat se u keše, kterou jste našli. Nepište detaily hledání, abyste neprozradili místo nálezu, ale pouze věci okolo.

Další článek o geocachingu naleznete například zde.

Když vyrážíte do přírody, nezapomeňte přibalit kvalitní outdoorové vybavení, jestli vás na cestě čekají výhledy, vezměte si také dalekohled.

Přejeme příjemnou zábavu…

Read more

Local News