Neprůstřelné důvody, proč se fotovoltaika vyplatí nyní víc než kdy dřív

Share

Fotovoltaika patří k nejvyužívanějším a také nejoblíbenějším technologiím současnosti, a to vlivem panující energetické krize, která výrazně zvýšila ceny energií na rekordní hodnoty a tím donutila řadu domácností k radikálním krokům a investicím, jež se z dlouhodobého pohledu vyplatí. A ona fotovoltaika je skutečně jedním z těchto řešení. Pokud stále nad řešením uvažujete, pojďme si zmínit několik neprůstřelných argumentů, které vám pomůžou v rozhodovacím procesu.

Dlouhá životnost a možnost využít dotačních programů

Fotovoltaická elektrárna není ničím, co by obsahovalo pohyblivé prvky. A ostatně i proto mluvíme o něčem, co má skutečně dlouhou životnost. Záruka bývá až 25 let (na výkon), což je například jedna celá generace. I jednotlivé součásti tohoto řešení mají svou délku životnosti, kterou lze jejich následnou výměnou prodloužit. Například takový střídač má životnost odpovídající 12 letům, baterie 20 let.

Navíc stále nyní platí, že můžete využít dotaci z programu Nová zelená úsporám, díky které ušetříte až 50 % z pořizovací ceny energií. Je otázkou, jak dlouho bude tento program fungovat, proto neotálejte s žádostí dlouho.

Šetrná cesta, za kterou vám příroda poděkuje

V současné době se také neustále sází na ekologii a fotovoltaické panely jdou s ekologickým myšlením ruku v ruce. Berou totiž energii ze sluníčka čili z obnovitelného zdroje. Jinými slovy nijak nezatěžují životní prostřední a jsou ohleduplnější než tradiční fosilní zdroje, kam spadá uhlí nebo zemní plyn.

Pokud se rozhodnete pořídit si fotovoltaiku, určitě vás bude zaplavovat pocit, že jste udělali něco dobrého pro matičku Zemi.

Ušetříte až 70 % spotřeby

Stále jsme však nemluvili o výši spotřeby, kterou můžete tím, že zainvestujete do tohoto řešení ušetřit. Spotřeba může být nižší až o 70 %, což je skvělé. Stanete se z velké části soběstační a nezávislí na veřejné elektrické síti čili vás nebudou tolik trápit možné výpadky elektřiny, pakliže k nim přijde.

Read more

Local News