Základ úspěšné akce? Prezentační technika!

Share

Připravujete společenskou akci a máte obavy o její úspěšnost? Pokud ano, použijte při ní vhodnou prezentační techniku! Úspěch celé akce je výrazně ovlivněn tím, jak se vám podaří zaujmout její návštěvníky.

Ať už chystáte konferenci, kongres, společenskou nebo kulturní akci, firemní prezentaci, seminář nebo výstavu, vytvořte dokonalou vizuální prezentaci s využitím vhodné prezentační techniky!

K čemu slouží prezentační technika?

Míst a příležitostí, kdy najde prezentační technika své uplatnění, se nabízí přehršel. Kvalitní prezentační techniku doceníte především při prezentacích, s její pomocí jsou totiž prezentace interaktivní, poutají pozornost a celkově zvyšují výslednou efektivitu. Prezentační technika umožňuje pohodlně, jednoduše, a především účinně zobrazovat informace pomocí grafů, tabulek, obrázků, zvuků či videí.

Množství informací, které k nám dnes přichází z různých zdrojů a v různé formě, vyvolává vysoké nároky na technologie a prostředky, kterými dané informace zpracováváme a využíváme. Prezentační technika je pro práci s daty efektivním nástrojem při vzniku, zpracování a uchování obrazové i zvukové informace, zvláště pak ve fázi jejího předávání většímu množství posluchačů.

Základním kritériem pro rozdělení prostředků velkoplošného zobrazování je způsob vzniku pozorovaného obrazu. Velkoplošné obrazovky generují obraz přímo v ploše, naopak při pozorování odrazu na projekčním plátně vzniká obraz v projektoru.

Největší skupinou pro velkoplošné zobrazování jsou právě projektory.

Vybíráme vhodný projektor

Projektor je základním prvkem prezentační techniky. Může být osobní, mobilní, stolní nebo konferenční. Jedná se o zařízení, které zpracovává obraz z digitální podoby, nejčastěji z počítače nebo notebooku, a následně ho promítá na Vámi určenou plochu. Vzhledem k tomu, že se jedná o nejzákladnější součást audiovizuální výbavy, je podstatné dát největší důraz na jeho kvalitu. Vhodný projektor lze vybrat pomocí těchto vlastností:

Rozlišení projektoru

Rozlišení je pro kvalitní prezentaci asi tou nejdůležitější vlastností projektoru, udává nám totiž kvalitu promítaného obrazu, přičemž vyšší rozlišení znamená vyšší kvalitu obrazu. Čím vyšší je rozlišení, tím pochopitelně roste i cena projektoru, pokud nicméně chcete alespoň nejnižší použitelnou kvalitu obrazu, vybírejte mezi projektory s rozlišením 1280 x 1024 (SXGA) a výš.

201411_projector

  • SVGA – 800 × 600 px – se hodí pro sledování filmů z DVD přehrávače popřípadě pro sledování klasického TV vysílání. Při připojení počítače je už ale nedostatečné a budete se muset spokojit s viditelnými pixely.

  • XGA – 1024 × 768 px – prakticky standardní rozlišení pro nižší business segment. Hodí se jak pro prezentace, tak i pro zobrazení jednodušší grafiky.

  • SXGA – 1280 × 1024 – pro lepší prezentování počítačového obrazu se stalo toto rozlišení prakticky nezbytné. Dokáže perfektně uspokojit veškerý business segment.

  • UXGA – 1600 × 1200 – toto rozlišení není až tak typické, ale u profesionálních (drahých) projektorů se s ním relativně běžně setkáte.

  • HD Ready – 720p – střední třída projektorů určených pro systémy domácího kina. Poskytuje slušnou kvalitu ale pro nejdetailnější filmy ve Full HD není nejlepším možným řešením.

  • Full HD – 1080p – nejvyšší možné rozlišení pro projektory určený k nasazení v systému domácího kina. Poskytuje nejvyšší možnou kvalitu pro High Definiton filmy. Počítejte ale s vysokou cenou.

Pět základních typů technologií

Současné projektory využívají pět základních typů technologií. Konkrétně se jedná o LCD, DLP, CRT, LV a také rychle se vyvíjející LED. Lze jen těžko konstatovat, která z těchto technologií je nejlepší, každá má své slabiny i přednosti. DLP technologie disponuje skvělým obrazem i barvami, které jsou ale vykoupeny vyšší cenou. Naopak LCD jsou obecně levnější a disponují větším množstvím funkcí, ale jejich obraz je horší. Nejmodernější technologie LED je zase známá díky dlouhé životnosti.

Výsledný obraz je také značně ovlivněn typem světelného zdroje.

Projekční vzdálenost a svítivost

Umístění projektoru přímo ovlivňuje tyto dvě vlastnosti. Správná míra svítivosti je závislá na velikosti pokoje i promítaného obrazu, stejně jako na hladině okolního světla. Projekční vzdálenost zase zohledňuje vzdálenost projektoru od promítací plochy a požadovanou velikost promítaného obrazu. Hodnota jasu je u projektorů udávána v jednotkách ANSI lumenů.

Čím větší svítivost zvolíme, tím bude obraz viditelnější. Pro promítání večer (přítmí) dostačuje kolem 2000ANSI, pro promítání ve dne je potřeba aspoň 2700ANSI. Zároveň je však třeba dodat, že budeme-li projektor využívat například pouze pro noční sledování filmů, vysoká svítivost může zbytečně namáhat oči.

201411_studio-light

Jako světelný zdroj jsou běžně využívány halogenové lampy, metalhalidové plynové výbojky a speciální lampy označované UHP a NSH.

Provozní náklady

Důležitým kritériem pro výběr jsou i provozní náklady. U každého zařízení jsou odlišné. Jediná věc, která nám ovlivňuje náklady na provoz je takzvaná lampa (velmi silný zdroj světla), jejíž životnost je omezená. Obvykle se životnost pohybuje okolo 1000 až 4000 hodin provozu. Bohužel cena se pohybuje ve velmi širokém rozmezí.

Projektor je základem prezentačního systému. Vlastnosti i toho nejlepšího projektoru však můžou být degradovány nekvalitním příslušenstvím. Nezbytností je kvalitní projekční plocha, jejíž velikost je závislá na velikosti prostoru.

Promítací plocha

Druhým základním prvkem AV techniky je promítací plocha, na kterou budeme obraz z projektoru promítat. Zde máme k dispozici hned tři varianty, na kterých lze zobrazovat obraz – tabule, plátno a zeď.

audiovizualni-technika5

Projekční tabule

Projekční tabule patří mezi vyhledávaná zařízení. Využití pro ně najdete naprosto kdekoliv. Lze na ně totiž promítat obraz a zároveň psát smazatelným fixem, využijete je proto i bez samotného promítání prezentací. Při výběru projekční tabule je třeba rozlišovat mezi lakovanými a keramickými tabulemi.

audiovizualni-technika6

Projekční plátno

Skvělá mobilita a možnost umístění téměř kamkoli – to jsou největší výhody projekčního plátna oproti zmíněné tabuli. Na trhu je dnes již široká nabídka projekčních pláten, a můžete si proto vybrat z pláten umístěných pevně na zeď, rolovatelných pláten, elektricky navíjených pláten či přenosných pláten.

audiovizualni-technika2

Promítání na zeď

Nejméně náročnou formou promítání je projekce na zeď. To je ale vykoupeno nižším kontrastem a jasem obrazu. Pakliže předem počítáte s promítáním na zeď, vyplatí se tomu přizpůsobit i výběr projektoru. Mnohé projektory totiž disponují funkcemi umožňujícími promítání i na barevné zdi.

Zdroj zobrazovaného signálu a ozvučení

Použitý materiál projekčního plátna ovlivní pozorovací úhel, proto i ten je nutné vybírat s ohledem na rozměry prostoru. Alternativou jsou stále častěji využívané velkoplošné plazmové nebo LCD televizory. Pro dobrý výsledek prezentace je dále potřeba mít k dispozici kvalitní zdroj zobrazovaného signálu (nejčastěji počítač, DVD přehrávač, vizualizér) a dostatečně dimenzované ozvučení. Pozornost je však třeba věnovat i samotné prezentační místnosti, ve které musí být regulace světla jak umělého, tak slunečního.

201411_radiove studio

Odborníci pomohou s plným využitím AV techniky

Prezentační technika se zkrátka stala nedílnou součástí koncertů, módních přehlídek, školení, firemních akcí, veletrhů, výstav i sportovních přenosů. Vhodně zvolená prezentační technika je jedním z nejdůležitějších aspektů pro úspěch a efektivnost akce.

Ti praví, kdo vám pomohou při koupi a instalaci kvalitní prezentační AV techniky, jsou špičkoví odborníci. Prezentační technika je poměrně značná investice, a vyplatí se proto instalovat techniku, na kterou se budete moci spolehnout několik let. AV technika zkrátka potřebuje odbornou instalaci, pravidelné kontroly a případný servis.

Naše společnost C-mont s.r.o. za vás ráda převezme starosti s prezentační technikou. Zabýváme se prezentační AV technikou. Našimi nástroji jsou data- a videoprojektory, plazmové obrazovky, LCD displeje, monitory, projekční plátna, videomixy a další technické zařízení a příslušenství.

„Zabýváme se prodejem a pronájmem prezentační techniky, ale naší hlavní oblastí činnosti je komplexní řešení od návrhu, přes vypracování projektových podkladů, sepsání stavební připravenosti, až po finální realizaci dohodnutého díla. Nejsme sice přímý distributor žádné konkrétní značky, ale domníváme se, že je to spíš naší předností. Nebudeme Vám totiž vnucovat projektor, na kterém máme největší zájem, protože je z „domácí stáje“, ale ten který bude nejvíce vyhovovat Vašim potřebám. Navíc z instalací pro distributory dobře známe většinu produktů na našem trhu. A to z praxe a odborných školení, nikoliv z prospektů.“

Read more

Local News