Lytro Illum: Interaktivní hightech foceníčko

Share

Pokud patříte mezi milovníky focení, zajisté jste v poslední době zaznamenali příchod něčeho jedinečného. Tím jedinečným máme na mysli revoluční fotoaparát Lytro Illum, který přináší tak trochu jiný pohled na svět fotografií, protože to, jaká fotografie bude, záleží na divákovi a nikoliv na fotografovi.

Tento fotoaparát umožňuje fotografovi zaznamenávat snímky včetně jejich perspektivy a hloubky. Díky tomu se divák nemusí dívat jen na plochý snímek, ale může s fotografií dále pracovat a vytvářet si své vlastní pohledy na ní v podobě ostření na nejrůznější detaily fotografie, nebo celkového vykreslování obrazu. Tento celkový koncept je označován za budoucnost interaktivní fotografie.

Technologie tohoto fotoaparátu však není žádnou novinkou. Její princip je znám již dlouhou dobu, ale ještě před deseti lety k ní bylo zapotřebí několik desítek zrcadlovek a výkonných počítačů. Nyní se celý systém snímání světelného pole scény vměstnal do, necelé kilo vážícího, přístroje s velmi atraktivním designem. Přístroj disponuje několika stovkami tisíc mikročoček, které umožňují zachyceným světelným paprskům dopadat z různých úhlů. V samotném fotoaparátu tak obraz nevzniká, ale tvoří se až následně, virtuálně.

Pokročilá technologie fotografií
Pokud tedy dříve digitální fotografie umožňovala výběr, kterou fotografii vyvoláme a kterou ne, dnes jsme díky takovýmto technologiím a moderním tabletům, počítačům a televizorům, schopni mnohem více pracovat. Celkově se o této hračce dá říci, že její technologie zatím není na takové úrovni, aby jí mohl naplno využívat každý geek.

Jedná se spíše o techniku pro kreativní jedince, kteří se dovedou vcítit do samotné technologie a díky tomu pořizovat i kreativní obrázky.
Ohniskový rozsah tohoto fotoaparátu je 30-250 mm na plném formátu. Za pozornost stojí světelnost objektivu F 2,0 v celém rozsahu. Objektiv by měl zvládat ostření od 0 mm, takže s ním můžeme pořizovat i makrosnímky. Velikost fotoaparátu je 86x145x166 mm, při hmotnosti 940 gramů. Na našem trhu by se měl objevit v červenci tohoto roku a předpokládaná cena by se měla pohybovat okolo 35 000 korun.
Tento produkt jistojistě není konečnou fází této technologie. Nabízí nám však zajímavé pootevření vrátek budoucnosti, za kterými se skrývá svět pořizování interaktivní fotografie a práce s ní, kdykoliv a kdekoliv.

Read more

Local News