Jezdit na elektrokole není ostuda, ale pohodlí

Share

Elektrokola jsou v dnešní době už velmi často skloňovaným pojmem. Využití moderních elektrokol je velmi pestré a může si ho pořídit opravdu každý. Nikdo se nemusí stydět za to, že absolvuje na elektrokole jízdy do práce nebo v přírodě. Elektrokolo se stává stále častěji dobrým pomocníkem při cestování. 

Kde ho nejvíce využijete?

Největší využití najde elektrokolo samozřejmě ve městech. Takový byl taky cíl při výrobě a návrhu tohoto druhu kola. Usnadnění cesty městem například do práce nebo při přejíždění na delší městské vzdálenosti. V těchto činnostech najde elektrokolo své největší uplatnění. Ovšem může být využito i na menších městech a na vesnicích. Když potřebujeme zdolat vzdálenost mezi dvěma vesnicemi a nechceme zbytečně vytahovat automobil ani se nechceme namáhat při šlapání do táhlého kopce, můžeme využít právě elektrokolo. Jízda bude snazší, rychlejší než na obyčejném kole a náklady na cestu téměř nulové.

Najde elektrokolo využití i v terénu? 

Dnešní technologie při výrobě moderních elektrokol jsou již na velmi vysoké úrovni. Elektro kola mohou být dokonce celoodpružená, ale odpružení přední vidlice je už téměř základ. Pro stavbu elektrokol se také využívá stále lehčí a pevnější materiál (například hliník). Kola jsou vybavena několikastupňovou přehazovačkou, aby umožňovala pohodlnou jízdu v mnoha terénech. Díky této výrobě se elektrokola již dávno nemusí využívat pouze na silnicích. Můžete si s nimi vyjet i na krásnou projížďku okolní přírodou i lesíky. Jak a z čeho se vyrábí dnešní elektrokola a čím se liší, od těch původních, si můžete přečíst na wiki.

Silniční pravidla jsou stejná, jako pro klasické kolo

Elektrokolo není považováno za motorové vozidlo. Jedná se pouze o kolo s přídavným akumulátorem a elektromotorem. Silniční pravidla jsou tedy stejná, jako pro klasické kolo. To znamená, že elektrokolo může být řízeno i bez nutnosti řidičského oprávnění, můžete využívat všechny cyklostezky a přepravováno může být ve vlaku i v hromadné dopravě. Zároveň je také nutné říci, že platí zákon o povinném nošení helmy pro osoby mladší 18-ti let i na elektrokole. Hlavním poháněcím mechanismem elektrokol totiž není motor s baterií, ale lidská síla. Bez pravidelného šlapání prostě kolo nejede. Elektromotor dokáže pouze usnadnit jízdu a ulehčit šlapání.

I výrobci skútrů už vyrábějí elektrokola

Výroba elektrokol je samozřejmě velmi specifická a vyrobit kvalitní elektrokolo neumí každý. Příkladem kvalitního výrobce elektrokol je společnost Kentoya. Ta je především známá, jako spolehlivý výrobce skútrů. V sortimentu najdete nové skútry a hlavně můžete koupit kvalitní skútry levně. Ovšem nechybí zde ani nabídka elektrokol. I když jsou skútry považovány za levný dopravní prostředek, se spotřebou elektrokola se vyrovnat nemohou. Ta totiž v průměru činí 7Kč na 100km. Také nepotřebujete žádný benzín. Čas od času jen potřebujete zásuvku na 230V.

Read more

Local News