Jak připravit auto na podzim?

Share

Aby vás na podzim váš čtyřkolový miláček nevypekl, je důležité ho na první chladné dny dobře připravit a nechat zkontrolovat v autoservisu.

Co vše je třeba čtěte v článku!

Každý rok je to stejné, teprve až s příchodem podzimních mrazíků a blížícím se prvním listopadem (potřeba přezout na zimní pneu) se začnou valit tisíce motoristů do pneuservisů. Většina řidičů si nechává měnit pneu a tím pro ně příprava na chladnou sezónu končí. To je ovšem velká chyba! Odborníci doporučují věnovat pozornost komplexní kontrole vozu už od začátku podzimu.

Vyplatí se to nejen z pohledu bezpečnosti, nýbrž i kvůli riziku větších oprav způsobených právě odbytou kontrolou.

Autoosvětlení, stěrače nebo třeba nová baterie, pokud připravujete vůz na podzim od nuly připravte si i několik tisíc.

1. Stěrače

Když se řekne podzim, tak se každému řidiči vybaví stálý déšť, sychravé počasí, padající listí, zkrátka a dobře, stěrače se jen tak nezastaví. I proto je třeba vyměnit staré za nové. Stěrače nemají jen mazat, nýbrž stírat! Výměna je lehká práce, ale možná i kvůli tomu na ni lidé zapomínají. Autoservis se vám o nové vícedílné či aero stěrače postará.

Investice: Jedna sada od 300 Kč

podzim-12. Autobaterie

Nepříznivé podzimní počasí dožene nejednoho šetřivého motoristu.  S prvními mrazíky, kdy ventilátor, vyhřívání okének, sedaček či zrcátek jede naplno, mohou začít problémy s autobaterií. Příliš zatěžovaný slabý akumulátor pak neotočí startérem a řidič je pak uvězněn na místě, dokud se v lepším případě baterie neumoudří, nebo v tom horším nepožádá o pomoc protivného souseda se startovacími kabely.

Už s příchodem podzimu je třeba nechat akumulátor zkontrolovat či rovnou koupit nový. Investice: od 1 700 do 3 000 Kč. 

3. Osvětlení

Nepříjemné šero, při kterém se srnka i špatně osvětlený chodec lehce přehlédne, to je klasika podzimních dnů. Předejděte nehodě a investujte, když už ne čas, tak alespoň peníze do nových žárovek. Výměnu klasických halogenových světlometů můžete nechat na odbornících a v případě xenonových výbojek musíte do autoservisu ať se vám to líbí nebo ne.

Lepší výhled i řádně zaplacené povinné ručení plus “havarijko“ vám zajistí klid na duši.

Investice: Sada běžných žárovek od 80 Kč, nejnižší povinné ručení info na www.povinneruceni.biz

4. Gumové těsnění

Brzký příchod podzimních mrazíků může překvapit nejen na skle, přimrzlé dveře jsou nepříjemnost, která vám může způsobit řadu komplikací. Už jen to zdržení při cestě do práce! Nejsnadnějším řešením je natření pryžového těsnění dveří silikonovým olejem.

Investice: od 90 Kč 

5. Podzimní výbava

Není to jen povinná výbava, která vám může v krizové situaci na silnici pomoct. Oceníte i smeták pro odmetení nečistot z auta, v případě tuhé podzimu pak využijete i škrabku na led a rozmrazovač zámků.

Investice: škrabka a smetákem v jednom od 50 Kč, rozmrazovač zámků od 80 Kč

Jste na příchod podzimu připraveni? Ani se nenadějete a budete muset řešit zimní výbavu auta!

Read more

Local News