Jak otevřít FAB zámek

Share

Ztratili jste klíče od zamknutého kola a potřebujete někam jet? Budou Vám na to stačit dvě kancelářské sponky. Nicméně pokud jste si zapomněli klíče od bytu, budete potřebovat dlouhé hodiny tréninku, trpělivost a dobré nástroje.

Odemykání FAB zámků je běžnou věcí, která není nijak složitá – chce to akorát cit.

Základy „lockpickování“ a potřebné nástroje jsou popsány v následujícím článku.

Co budeme potřebovat?

Existuje veliká škála nástrojů pro otevírání zámků (lockpicking). Mezi ty nejzákladnější patří napínák – anglicky wrench (tedy plochý kus kovu, kterým „páčíte“ zámek) a planžetky (těmi zacvakáváme západky na spodu zámku – tedy tam, kde má klíč drážky). Rozlišujeme více druhů planžetek.

  • snake – koncovka je vlnovka (často používaný)
  • ball – koncovka má tvar kruhu
  • half ball – koncovka má tvar půlkruhu
  • half diamond – nakoso postavený čtverec
  • … a spousta dalších

Můžeme využít i elektrické „Pick Guny“, které jednoduše strčíte do zámku a práce se udělá za Vás. V tomto způsobu otevírání ale nevidím extra velké umění ani zručnost. Samozřejmě i množství kombinací zámků, na které se dá tento způsob použít, je menší. Jako wrench i planžetka se dají použít obyčejné kancelářské sponky. Obě natáhnete – první z nich přeložíte na půl a pak ohnete o 90 stupňů (to bude napínák) a na druhé na konci vytvoříte vlnovku. Nečekejte ale, že s nimi odemknete FAB zámek, na to je jiné vybavení. Nicméně není problém odemknout zámek visací (Bull Security, atd…).

Jak otevřít cylindrický (FAB) zámek?

Základním principem je zaklapávání pinů. Pin je západka v zámku, která se vrací zpátky pomocí malých pérek. Úkol locpickování je v podstatě dostat všech pět pinů do jedné polohy, při které jde otočit zámkem. Současně se zaklapáváním pinů musíte lehce tlačit na wrench, jako kdybyste chtěli otevřít zámek normálním klíčem. Pomocí rozličných druhů planžetek tedy můžeme docílit mnoha různých druhů zámků. Ale pozor! Častá chyba při začátcích je přílišné vyvíjení tlaku na wrench. Pokud totiž moc tlačíte, západky se zaseknou.

Zaklapávání pinů jednoho po druhém je zdlouhavé a leckdy se to ani nepovede. Lepší jsou již zmíněné planžetky „snake“, které zarazíte až dozadu, zatlačíte na piny a potáhnete k sobě. Opakujete tak dlouho, dokud všechny piny nejsou v rovnoběžné poloze a zámek se neotevře.

Oblíbenou planžetkou je také half diamond, který má tvar kosočtverce. Je totiž hodně podobný originálním klíčům. Tato planžetka většinou při lockpickování přichází na řadu jako první.

Trpělivost!

Nikdo neříká, ani od Vás neočekává, že se Vám to povede hned poprvé! První lockpickování většinou zabere několik hodin usilovného snažení. S jistou pílí, trpělivostí a pečlivostí se dokážte vypracovat na několik sekund. Doporučuji si najít někde ve sklepě starý zámek a vyzkoušet si to na něm.

Své snažení zprvu soustřeďte na jednodušší zámky – tedy na visací, které nejsou moc zkroucené.

Zneužití těchto informací k otevírání cizích zámků je trestné. Pokoušejte se tedy otevírat jenom zámky, které jsou vaše.

lock1 lock2 lock3 lock4

Read more

Local News