Holandsko, na kole lidé čtou nebo se i učí

Share

Milujete cyklistiku? Mnohem raději byste jezdili po městě na kole než veřejnou dopravou? Přijde vám zbytečné jezdit každý den autem do školy nebo práce, jenže kdybyste jeli na kole, tak se díky náročnému terénu zapotíte? Utíkejte rychle do Holandska, to je totiž pro cyklisty zemí zaslíbenou!

Proč vlastně kola?

O Holanďanech je obecně známo, že si váží životního prostředí a snaží se za každou cenu toto bohatství přenechat i budoucím generacím. Spousta odborníků se domnívá, že toto povědomí klíčí právě díky tomu, že Holandsko má neustále starostí s tím, aby svoji zem uchránilo před tlapami moře. Holanďané jsou také nejlepšími inženýry, co se týče obrany proti záplavám a celý svět se od nich v tomto řemeslu učí.

Hlavní nevýhodou Holandska je to, že jde o terén, který je téměř bez kopců a vyvýšenin, takže v případě záplav nebo vln, by se voda vylila do neskutečné vzdálenosti od břehu.

Právě díky tomu, že je Holandsko tak rovinné, je ideálním terénem pro cyklistiku, která si zde razí cestu skrz generace i sociální třídy. Kolo zde vlastně snad každý, mnohdy nejde pouze o jedno. Je obecně známo, že kol je v Holandsku více než lidí, ovšem jen těžko lze přesně určit, o kolik bicyklů skutečně jde. Pro představu si můžeme uvést, že v hlavním městě Holandska, Amsterodamu, jde o více než 600 000 kol.

parkoviste

Co všechno se dá zvládnout při jízdě na kole?

V Holandsku téměř vše, je naprosto normální, že cyklisté jezdí před auty v párech a vůbec se nestarají o to, že auta brzdí. Na druhou stranu ani řidiči z toho faktu nejsou nijak rozhořčeni a uznávají, že kolo má před automobilem prostě přednost. Může se vám tedy klidně stát, že si vezmete taxi a z jedné obce do druhé budete přejíždět rychlostí 50 kilometrů v hodině.

Nemusíte se ale bát, obvyklejší trasou, kterou využívají cyklisti, jsou speciální cyklotrasy, ty ovšem nelze v žádném případě přirovnávat k našim cyklostezkám, protože v Holandsku jsou to nekonečně dlouhé, krásné a udržované silničky.

Holanďané přitom během cesty stíhají jíst, číst noviny nebo se učit. Pokud si říkáte, že to přece není možné, pak si pozorně prohlédněte holandská kola, jsou totiž úplně jiná, než ta naše. Při jízdě na holandském kole totiž sedíte rovně, nenakláníte se nad řidítky, takže si můžete bez obav číst a řídit jednou rukou nebo vůbec. Neobvyklé není ani vozit na zádech či břiše miminka, velký nákup a cokoliv vás napadne. V Holandsku také platí, že každý dobrý obchod musí mít před vchodem pořádné zábradlí, kde si můžete kolo opřít. Běžně se tedy stává, že zajdete do obchodu a za pět minut je na vašem bicyklu dalších šest kol.

deti

Read more

Local News