GoogleArtProject – muzeum na internetu, do kterého může každý

Share

Milujeme umění! Někteří z nás utratí za výstavy více než za jídlo, pití, nebo oblečení. Lidé z vesnic odjíždějí za skvosty v galeriích do města. Jiní letí, jedou, nebo plují, aby viděli obraz Van Gogha a jiných umělců. Často to je finančně a časově nemožné. Google nám návštěvu muzeí alespoň částečně umožní.

Tak třeba do New Yorku

Stačí, když přijdete na stránku GoogleArtProject.com. Z nabídky si vyberte jedno ze světových muzeí a to zvolíte. Nezáleží na tom, kde se právě nacházíte. Pár kliků a jste v New Yorku. Dáte si například Metropolitan Museum of Art. Pro lepší orientaci koukněte na plánek muzea. Můžete přeskakovat z jednoho konce chodby na druhý konec. Zde můžete i pobíhat zprava doleva. To je dovoleno!

ZooOOM

Do muzea se chodíme také vzdělávat. Klikněte na obraz a přečtěte si všechny údaje o díle. Kdo to namaloval a kdy? Informací je zde mnohem více. Spousta obrázků má kolem deseti miliard pixelů, takže přibližujte a přibližujte. Některých detailů byste si v muzeu možná ani nevšimli a u svého počítače na to máte spoustu času. Nikdo vás nebude popohánět zase dál. Podívejte se například na dílo Hvězdná noc. Zoomujte do největšího detailu a uvidíte, jak Van Gogh pracoval se štětcem, kudy ho vedl. Spatříte i ty nejdrobnější tahy a praskliny na plátně. Takhle Hvězdnou noc máte před očima určitě poprvé.

Vlastní muzeum

Mezi populární funkce patří ta s názvem Collections. Vytvořte si zde vlastní muzeum, do kterého přidávejte to, co považujete za TOP. Chcete se podělit o své nadšení? Je možné dílo poslat přátelům. Vyvolejte debatu.

Muzeum pro všechny

Tento projekt si určitě zaslouží potlesk. Google výborně prezentuje díla světových umělců. Nemějte strach. GoogleArtProject nikdy nenahradí klasická muzea. Mnoha pixelové díla nás obohatí zase jiným způsobem. Třeba najdeme v díle další dílo. Tak už na nic nečekejte, usaďte se a hurá do muzea.

 

Read more

Local News