Bolesti, které nesmíme ignorovat

Share

Lidské tělo není dokonalé. Sem tam se někdy pěkně zadrhne a tyto „poruchy“ bychom určitě neměli ignorovat. V tomto článku se dozvíte, co dělat když Vás začne záhy bolet za krkem, kotník, nebo jste celkově vyčerpaní.

1. Náhlá bolest hlavy nebo krku

Pokud se Vám během posilování spustí náhlá bolest hlavy, například při zvedání těžké váhy, okamžitě přestaňte a odpočiňte si. Může to být způsobeno přílišným prouděním krve do mozku z důvodu velkého tlaku. Jestliže jste člověk, který se přepíná a zvedá veliké váhy, soustřeďte se na to, abyste měl zádové a krční svaly uvolněné.

2. Extrémní citlivost třísel

Například při mrtvém tahu nebo při výpadech (které na třísla nejsou zrovna dobré) může dojít ke stahující bolesti do oblasti třísel. Je vhodné přestat a uvědomit si, že možná všeho moc škodí a méně je někdy více. Spuštění takové bolesti můžete očekávat při zvedání těžkých vah. Je to znamení, že se tělu něco opravdu nelíbí a že byste měli přestat, dřív než si něco uděláte. Třísla mohou bolet klidně i týden a víc, proto na ně během této doby omezte zátěž a nechte je v klidu.

3. Ostrá bolest do zad

Pokaždé byste měl dávat pozor na jakoukoli bolest zad, protože bolest v oblasti páteře se může stát trvalou. Je to varovné znamení, že je něco v nepořádku – počínaje špatně sklopenou deskou po nesprávné cvičení. Speciálně nebezpečný je pro záda mrtvý tah, ve kterém jsou v nesprávné poloze nebo posilování břicha, kdy tíhu těla taháte zády a ne břišními svaly. Pokud se Vám tato bolest spustí a je trvalejšího rázu, zajděte co nejdříve k lékaři, abyste se dozvěděl, jak moc jste si záda namohl.

4. Bolest kotníku při běhání

Hodně běžců jsou svému sportu naprosto oddaní a většina z nich již zažila nějaké potíže s kotníkem nebo nohami. Když se snažíte tělo přimět běhat na větší vzdálenosti, je tu šance, že začnete cítit bolest v nohách. Bohužel, hodně běžců se donutí tuto bolest ignorovat, přenést se nad ní a pokračovat v běhu. Mnohdy ani nevědí, jak to může být nebezpečné. Kotník je totiž plný šlach a vazů a jejich poškození nebo vymknutí může být nepříjemné. Správné běžecké boty a běh na rovném terénu minimalizuje toto riziko.

5. Motání hlavy a otupělost

Tento pocit nastává nejčastěji během cvičení, kdy se pro něco shýbnete a narovnáte se zpět do vzpřímené polohy. Krátce po tom se Vám zatočí hlava, někdy až tak, že se musíte o něco opřít abyste nespadli, občas je to doprovázeno špatným viděním. Pokud se tyto stavy opakují, je dobré si zkontrolovat krevní tlak, protože ho můžete mít nízký.

6. Neústupná bolest holeně

Zranění holeně je další nejčastější zranění běžců, které může být časem trvalé. Je způsobeno neustálým namáháním holenní kosti. Někdy je tato bolest způsobena pouze opotřebováním a během několika dnů se to spraví. Takže pokud trpíte dlouhodobější bolestí holeně, je potřeba důkladný zotavovací proces.

7. Déle trvající únava

Poslední bolestí, kterou rozhodně nesmíte ignorovat, se stává neustálá únava. Jste absolutně vyčerpaní, když 10 minut běžíte nebo když jenom jedete na kole do práce? Zajděte ihned za doktorem na vyšetření – jsou to totiž první příznaky chřipky, mononukleózy a dalších onemocnění. Hodně mužů se snaží únavu ignorovat, nestěžovat si, myslí si, že to nic není.

A rada nakonec

Žádná bolest v těle není dobrá. Je to základní obranný mechanismus těla, který říká, že něco není v pořádku. I když vás jednoduše bolí v krku, dejte si čaj a zalezte si do postele. Normální stav těla je cítit se zdravě a bez bolesti – ale to neznamená, že si vezmete ibalgin a budete si myslet, že je všechno OK. Dělejte tedy všechno pro to, abyste se cítil dobře.

Read more

Local News