3D biotiskárna – Vytiskla lidské ucho, které lze transplantovat

Share

Ta doba, kdy jste při poškození nebo ztrátě lidského orgánu potřebovali náhradu z jiného těla, je podle všeho už téměř pryč. Vědcům z Ameriky se podařilo vyrobit technologicky pokročilou 3D tiskárnu, která z biomateriálu tiskne části orgánů, kostí a svalů.

Umělá tkáň vydrží i náročný zákrok v podobě transplantace. 

Jak to funguje?

Tisk biotiskárny se dá poměrně dobře přirovnat ke klasickému tisknutí v 3D tiskárnách. K tisku je třeba zhotovit 3D model daného orgánu, svalu, kosti, na základě něhož pak může tiskárna v jednotlivých vrstvách tisk koordinovat.

Výhodou je možnost navolení rozměrů, vzhledu, barvy podle požadavků pacianta. Pokud by voják během boje přišel například o nohu, díky biotiskárně získá náhradní nohu v takové podobě, jako byla jeho původní noha.

Husarský kousek

Vše má na svědomí tým Dr. Anthony Atala z Wake Forest School of Medicine z USA.

“Představujeme integrovanou tkaninově-orgánovou tiskárnu (ITOP), která dokáže vyrábět stabilní tkaninové konstrukce v lidské velikosti a v jakémkoliv tvaru. Výsledek tohoto výzkumu nás přiblíží k realitě, kde se budou 3D tiskárny používat na opravu chyb, přičemž bude využívána pacientova vlastní tkáň,“ napsal Dr. Anthony Atala v mailu pro web Reuters.

ucho-2

Moderní éra zdravotnictví

Předchozí biotiskárny měly obtíže s vytisknutím vhodné struktury, jelikož neměly k dispozici potřebnou technologickou výbavu. S novým typem 3D biotiskárny však přichází možnost tisknout cévy tak malé, aby je mohly buňky zásobovat krví, aniž by rychle odumřely.

“Buňky nemohou prostě přežít bez dodávek krevních cév menších než 200 mikronů. Je to maximální velikost. A to neplatí jen pro tisk, je to prostě příroda,“ prozradil Dr. Atala.

Pro komerční používání této technologicky vyspělé tiskárny je třeba pár razítek a povolení od odpovědných státních organizací, které musejí provést inspekci celého systému tisku.

Read more

Local News