10 záhad, které vědci neumí vysvětlit

Share

Lidstvo tuto planetu, která je ovšem ještě o mnoho starší, obývá už pěknou řádku let. Je tedy jasné, že najdeme spoustu záhadných pozůstatků dávných civilizací, u nichž nemáme nejmenší ponětí o jejich významu nebo původu. Mnohdy nepomůžou ani nejmodernější technologie, takže jediné, co nám zbývá, jsou spekulace, kterých je vždy ale několik. Panují tedy dohady o možných vysvětlení a mnohdy je na místě také nařčení z podvrhu. Podívejte se na 10 záhad, přinášejících s sebou otázky, na které neumíme odpovědět.

1. Křišťálové lebky

Vznik dokonalých podobizen lidských lebek, vyrobených z křišťálu, se údajně datuje až do předkolumbovské éry. Připisovány jsou starým civilizacím Aztéků nebo Mayů, ale kvůli preciznosti zpracování si nemůžeme být jistí, že nejde o podvrh. S tím si lámou hlavu i vědci, kteří postupně zjišťují, že při výrobě mnohých lebek, u kterých se předpokládalo, že jde o historické artefakty, bylo použito nářadí pocházející z 19. století. Jestli mohl být zbytek zhotoven jen pomocí tehdejších nástrojů je pro nás záhadou.

2. Prastaré modely letadel

Tyto malé a velmi staré sošky nápadně připomínají letadla, případně něco, co by skutečně létat mohlo. Jak by se ale mohlo jednat o něco takového, když se, jak historie tvrdí, první člověk vznesl do vzduchu až v roce 1783, a to navíc v horkovzdušném balonu?

3. Lidské a dinosauří stopy

Přestože se ukazuje, že spousta nalezených stop je falešných, některé nálezy dinosauřích a lidských stop pohromadě by přece jen mohly být skutečné. To by znamenalo, že dinosauři a lidé existovali ve stejnou dobu, což ale není v souladu s dnešním vnímáním vzniku lidstva a evoluce obecně. Dnes se totiž domníváme, že dinosauři vyhynuli před asi 65 milióny let a vznik lidstva datujeme jen na několik milionů let zpátky.

4. Kokain a tabák v egyptských mumiích

Mumifikováním je starý Egypt jistě znám, ale tato procedura nám také prozradí mnohé o tehdejším stylu života. U mumií byly nalezeny zbytky tabáku a kokainu, což by samo o sobě nebylo zase tak neobvyklé, kdyby ale existovala cesta, jak tyto látky dopravit z Jižní Ameriky do Afriky. Žádný takový zaoceánský kontakt nám totiž není znám.

5. Vojničův rukopis

Vojničův rukopis, ilustrovanou knihu složenou z pergamenů, datujeme někdy do začátku 15. století. Záhadou ale je, že je psán pro nás neznámým písmem a jazykem, který se neobjevuje nikde jinde. Jisté shody sice najdeme se semitskými jazyky, mezi které mimo spousty mrtvých jazyků patří i arabština, jenže to záhadě přidává na tajemnosti. Rukopis koloval především po Evropě, první doložený majitel, Georgius Barschius, byl dokonce z Prahy. Kdo je ale autorem, co přesně je obsahem Vojoničova rukopisu, pojmenovaném po americkém obchodníkovi Wilfridovi Michaelu Voynichovi, nebo jakým jazykem je napsán, to vše zatím zůstává nerozluštěno.

6. Mechanismus z Antikythéry

Často se o něm mluví také jako o „počítači“ té doby. Šlo o 37 ozubených koleček, které měly za cíl předpovídat pohyby Měsíce, Slunce a hvězd. Nalezen byl kolem roku 65 př.n.l. na potopené lodi, ale jeho vznik je vědci odhadován na polovinu druhého století před naším letopočtem. Záhadou je ale využitá technologie, protože užívání ozubených kol jako převodů jsme považovali za vynález 16. století. Stejně tak i zpracování se vyrovná spíše strojům z 18. století. Tajemstvím ale také zůstává proč a kam byl tento artefakt převážen.

7. Radioaktivita ve starověkých městech

Z vykopávek a nálezů ve starověkých městech Mohendžodaro a Harappa, centrech dávné harappské kultury, vědci objevili značnou dávku radiace. A to v takové míře, že extrémní teorie hovoří o zasažení atomovou bombou. Přestože je bavení se o takové technologii kolem roku 1500 př. n. l. absurdní, mnozí si za touto teorií stojí.

8. Historická „baterie“

Baterie se sice dočkaly svého největšího rozmachu v 19. století, ukázalo se ale, že v Mezopotámii na přelomu letopočtu využívali naši dávní předkové její jednoduchou podobu. Nálezy keramických nádob s měděnými a železnými díly svědčí o tom, že by se po přilití elektrolytu mohlo jednat o obdobu baterie.

9. Tajemství Baltského moře

Když tým švédských potápěčů objevil na dně baltského moře neznámé seskupení kamenů, popisovali, že mezi nimi viděli něco podobného schodišti, které má vést do tmavé díry. Ale i přes mnohé výzkumy a 3D skeny mořského dna stále není jasné, jestli jde o pouze náhodné uspořádání kamenů, nebo jestli je za tím něco záhadnějšího.

10. Bolivijské precizní kamenné stavby

V Bolívii, v tamějších chrámových komplexech, se nalézají i velmi propracované kamenné stavby. Odhaduje se, že je to zásluhou Inků, ale dosud není jasné, jakým způsobem byly kameny takto dokonale zpracované.

Read more

Local News