Pověry, mýty a všelijaké nesmysly o pivu – vyvráceno!

Share

Je to pravda a nebo fikce? U zlatavého moku se často zvrtne hádka o to či ono, ale jak je to s pivem? Je řada pověr a mýtů, které se stále omílají dokola a jsou zcela nepravdivé!

Jak je to s těmi stupni a procenty?

Co znamená označení desítka a dvanáctka? Často se to plete a lidé někteří lidé si myslí, že se jedná o procenta alkoholu. Označení ve stupních pouze udává procento množství extraktu mladiny. Stupně tedy jednoduše určují množství sladu použitého k výrobě. Jinak většina piv má mezi 4-5% stupni.

Je pivo kyselé nebo zásadité?

Hodnota pH, která má na starost kyselost nebo zásaditost je mezi 0 a 14. Hodnota pod 7 značí kyselost, hodnota nad 7 značí zásaditost. Většina českých piv se pohybuje v rozmezí 4,1 až 4,9 pH, z čehož plyne že jsou česká piva kyselá.

Když je pivo více vychlazené, lépe chutná…

Pivo má nejlepší chuť, pokud se podává mezi 7 až 9 stupni Celsia. Nesmí být příliš vychlazené, aby chuťové pohárky na jazyku dobře fungovaly, ale zase nesmí být příliš teplé, aby neztrácelo chuť a osvěžilo. Pokud bude pivo teplé, bude také hodně pěnit, protože z něj bude rychleji odcházet kysličník uhličitý.

Po pivu rostou prsa

Pivo obsahuje přírodní estrogeny, takže je určitá spojitost mezi pitím piva a rostoucím poprsím. Dámy by určitě k pití piva měly přistupovat s rozvahou a netrávit každý večer v hospodě.

Čtěte také: S pivním břichem se zlepšuje sexuální výkon!

myty-pivo-2Pasterizace a filtrace škodí pivu

Filtrace piva nemá v zásadě žádný vliv na pivo, i když se najdou šťouralové, kteří tvrdí, že na chuť piva má filtrace vliv. Co se týče pasterizace – jedná se o proces, při kterém se pivo ohřeje krátkodobě na vyšší teplotu, aby déle vydrželo. Dojde k zabití mikroorganismů, které snižují životnost piva. Tato procedura může mít na chuť skutečně vliv, nepasterizovaná piva mají výraznější chuť a jsou nyní hodně v módě.

Pivo je bohaté na vitamíny

Ano, v jednom litru piva najdete až 200 mg biologicky aktivních látek.

Pivo je lék

Američtí vědci zjistili, že pití piva snižuje riziko žlučových kamenů až o 40%.

V Česku se vypije nejvíce piva

Ano, na hlavu se vypije 162 litrů za rok, což je 324 piv na každého včetně nemluvňat. Celkově nejvíce piva se ale vypije v Číně, je to také největší země světa.

Čtěte také: Tajemství konzumace piva

Jaké je nejsilnější pivo světa?

Nazývá se Snake Venom a obsahuje 67,5% alkoholu. Na krku flašky je umístěna žlutá nálepka s varováním.

Read more

Local News