Tajemství konzumace piva

Share

Pivo je nápoj, na kterém si každý pořádný chlap hoduje a při jeho vyslovení se mu začínají natavovat chuťové polštářky. Hledat dospělou osobu mužského pohlaví, která nikdy nezkusila chuť piva, je zkrátka přetěžký úkol, ovšem proč je pivo tak oblíbené?

Proč bez něj velká část populace zkrátka již nemůže být?

Pivo je samo o sobě spíše slabý alkoholický nápoj, s obsahem alkoholu pohybujícím se někde kolem 5-6%. Každá značka má svoji specifickou výrobu. Zatímco Irské pivo Guinness si libuje na nízké teplotě a dozrálém chmelu u jiných značek to může být právě naopak. Ovšem ve většině případů je pivo vyráběno z chmelu, vody a sladu. Výrobním procesem, který nese název kvašení.

Pivo dělá ženy náruživější.

Na chuti piva hodně přidá samotné skladování chmelu a následný způsob kvašení. Z počátku pivo sloužilo podobně jako kvalitní víno pouze k jemnému popíjení a vychutnávání chuti, v dnešní době se dá spíše hovořit o závislosti a nadměrnému přijmu piva. Spořádání 6 desítek za jedno odpoledne není pro nějakého průměrného pivaře žádný problém. Zatímco dříve se pivo podávalo teplé, dnes se podává výhradně za studena, či při pokojové teplotě.

A muže hloupější.

Jak jste se tedy výše dočetli: pivo vlastně působí jako klasický jemný alkoholický nápoj s dlouhou historií a ne zrovna nákladnou výrobou, tak v čem tkví jeho kouzlo?

Názory jsou rozdílné, někdo říká, že je to chmel, který způsobuje usazeninu na chuťových pohárcích a tím neustálou chuť po dalším. Další ho konzumují pro jeho zdraví prospěšné účinky, vitamíny B2 a B6 a pro jeho přízniví vliv na cholesterol.

Ovšem s konzumací pozor – při nepřeberném množství pivo způsobuje odumírání mozkových buněk, nárůst hmotnosti a zvýšení krevního tlaku.

Už víte, jak přemoci kocovinu?

Read more

Local News