Energy drinky mají první smrtelnou oběť

Share

Může se člověk předávkovat kofeinem a umřít na to? Bohužel. Jinak zdravému mladíkovi starému pouhých šestnáct let (samozřejmě ještě student z Jižní Karolíny), se to povedlo. Prostě najednou během výuky ve třídě zkolaboval cca před měsícem a na místě umřel. Když pak byla jeho mrtvola ohledána místním coronerem, byl zjištěn tento poněkud nečekaný fakt.

Richland County Coroner Gary Watts specificky uvedl na tiskové konferenci, že dotyčný student jménem, Davis Allen Cripe utrpěl „kofeinem zapříčiněný srdeční záchvat a následnou pravděpodobnou arytmii vedoucí k jeho smrti“. Těsně před kolapsem do sebe mládežník obrátil hned trio kofeinem narvaných nápojů: velkou dietní Mountain Dew, energy drink a kofeinové latté, to vše během dvou hodin před svým kolapsem.

Davisova pitva neshledala žádné další vrozené srdeční problémy či jakékoliv podobné nediagnostikované záležitosti, takže viník byl pro něj evidentní. Navíc, po krevním rozboru nebylo zjištěno, že by v sobě měl i něco nic dalšího – žádné drogy, alkohol nebo cokoliv podobného.

Pozor na energy drinky a kofein obecně!

Jak už asi tušíte, toto celé samozřejmě uvádíme proto, jelikož známe četné lidi, kteří nepijí prakticky nic jiného, nežli „cloumáky“. Na konferenci o jeho smrti pak promluvil k tématu i jeho otec Sean Cripe a to proto, aby před jejich neumírněnou konzumací varoval: „Stejně jako všichni ostatní rodiče, i my máme starosti o naše děti, když rostou – o jejich zdraví, bezpečnost a zdraví a to zejména poté, co začnou řídit… Jak to ale vypadá, nebyla to nehoda, co vzalo jeho život, ale energy drink. Rodičové, promluvte prosím se svými dětmi o jejich nebezpečí!“

Watts navíc dodal: „Celé to navíc nebylo ani předávkování, protože Davise jsme ztratili kvůli naprosto legální látce. Naším cílem je tedy dnes, říci všem rodičům, i studentům a speciálně těm mladým, že občas i tyto zdánlivě legální věci mají svoje skrytá nebezpečí. A že byste si měli dávat pozor, jak moc (a čeho!) přes den vypijete.“

Chytré hlavy nedoporučují více jak 400 mg kofeinu denně. To je ovšem zamýšleno pro dospělé, pro děti mezi dvanácti až osmnácti lety by se to vše mělo ještě rapidně snížit – tak někam asi ke 100 mg kofeinu (pozor i na ranní čaje). Pokud jste teenager a pijete nad 100 mg kofeinu, máte takřka vždy i průměrně vyšší tlak, jak dokazují četné studie.

Jiná studie z roku 2014 zase potvrdila, že energy drinky jsou dnes populární: a pije je 73 mladých + jinak konzumuje kofein (ten je mimochodem i v čaji černém, co běžně děti pijí ráno).

Náš komentář z vlastní zkušenosti: Pokud se díváte na mezní hodnoty u určitých věcí v organismu jako na absolutně přesně dané hodnoty, tak to ani nemusíte, protože u některých velmi často vědci mají pouze nesmírně mlhavou představu, co a kde daná věc v organismu dělá, o jejím působení tamtéž se pak vedou stálé a neutuchající spory. Vezměme si třeba olovo: před pár lety bylo normální považovat za bezpečných i 50 jednotek olova v deci krve, jak se pak zjistilo ale, už při 5 jednotkách v krvi na deci začínaly některým testovaným dětem (jsou v mládí mnohem citlivější) selhávat ledviny, takže se pak vše v tichosti snížilo na 5 jednotek na deci – a nikdo již neřeší životy zničené předtím… Nejinak je tomu u rtuti z mořských ryb i krematorií namátkou – každý má zafixováno, že ryby jsou výhradně zdravé. Věci, které jsou vám doporučovány anebo zakazovány (a trojnásob to platí u hranic všelijakých neřádstev v krvi) tedy berte s velkou, velmi velkou rezervou!

Zkrátka, to, že něco přežije velká většina, nemusí nutně znamenat, že to platí i pro vás zrovna. Každý z nás je totiž mutant – máme v DNA cca průměrně nějaké 3 mutace o kterých nevíme ani (kupříkladu jste místo modrých očí měli mít hnědé). Pokud k tomu připočteme ještě fakt, že člověk je nesmírně složitý koktejl navzájem se ovlivňujících hormonů, žláz a miliard buněk + podobných věcí, poté se jeví zjištění, že člověk potřebuje tolik a tolik vitamínu denně jako poněkud nepodložené – viděli jste třeba někdy kromě doporučených hodnot pro vitamíny i přímo, jak to daný vědec zjistil? Asi nedělal pokusy na živých lidech nebo je pitval zaživa? Vždycky je prostě napsané, KOLIK byste měli čeho (ne)jíst, ale nikdy se nedozvíte, JAK to bylo přesně zjištěno! Leccos již bylo zjištěno metodou pokus-omyl v historii (třeba to, že olověné trubky a kyselá voda nejsou ideální kombinace) a to právě na běžných lidech…

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News