Vědci asi vědí, proč člověk přibere vždy přes zimu

Share

Někdo by si mohl myslet, že je zde evidentně jasný a zřetelný důvod pro to, aby člověk po Novém roce nejvíce přibral: jde o to, že průměrný občan cítí ještě stále poslední dozvuky oslav, příliš mnoha večírků a příliš mnoha rodinných návštěv spojených s lukulskými orgiemi.

Jak se ale ukazuje, je tu mnohem více faktorů ve hře a hodně záleží i na tom, kolik času jeden stráví venku. Jak to totiž vypadá, absence slunečních paprsků v nejstudenější měsíce způsobuje, že se lidské tělo snaží v sobě udržet více tuku, nežli v létě.

Podle všeho je to jen další rafinovaná věc, jakou nám příroda pomáhala miliony let lépe přežít – zima byla a je pro všechny tvory tradiční období hladu, takže organismus, co nejvíce přibral, i nejspíše přežil.

Studii provedli v Kanadě (University of Alberta) a zprvu jim šlo o to, aby tým vyprodukoval tukové buňky, které umí produkovat inzulin jako prevenci / léčby cukrovky typu I. V průběhu tohoto procesu ale pochopitelně museli provést několik kontrolních sledování, aby to měli vůbec s čím srovnávat, takže během toho všeho vystavili tukové buňky i různým typům světla. To, co pak zjistili, bylo tak trochu kouzlo nechtěného, ale věda taková občas bývá… Spousta vynálezů a objevů je náhodných.

Ten typ tukových buněk, co máme všichni běžně pod kůží se zmenšuje poté, co je vystaven modrému světlu. To celkem logicky naznačuje, že buňky vystavené světlu uložily méně tuku, nežli ty, co se držely ve tmě.

Dříve se vše zkoumalo pouze u myší a krys, ale později přešli vědci i na lidské buňky. A odezva těch lidských byla zcela stejná. Zádrhel je však v tom, že abyste tento efekt získali, musíte být vystaveni skutečně extrémnímu zdroji. A jediný slušný, co to umí, je Slunce, jelikož jen 1-5 % modrého světla projde naší kůží.

Ten nejdůležitější tělesný systém, co na toto reaguje jsou samozřejmě oči. Ty pak pomáhají regulovat naše tělesné Cirkadiánní rytmy. A ty zase slouží jako hodiny pro veškeré tělesné cykly a biologické spací režimy. A zajímavé je hlavně to, že stejný cyklus je i u jednotlivých tukových buněk! Celé to zapadá i do zkušenosti většiny lidí, jenž po zimě jaksi podezřele přiberou a neumí zdůvodnit proč.

Určitě vám nikdo neradí, vyrazit hned na Slunce a opéct se tam kvůli redukci tuku. Ale jeho vliv jasný je – čím delší dny, tím více tuku si tělo ukládá (je to evoluční, takže s tím naděláte asi tolik jako se včerejším počasím…). Pravidelná a zdravá míra slunění je ale na místě vždy a u všech lidí. I když zde nepochybně existuje více faktorů, jenž nám všem pomáhají přes zimu přibrat (obecně méně aktivity, svátky, …), jak je ale patrné, jen s dostatkem Vitaminu D to nadále již nevytrhneme…

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News