Je spaní přes den špatné nebo dobré pro tělo?

Share

Jak dobře ví každý milovník zvířat, psi spaní přes den přímo milují, u koček je tomu nejinak. A stejně se choval i známý Leonardo da Vinci, co spal každých pár hodin 20 minut. Takže, vnucuje se otázka, co může být na spaní špatného?

Jak ale již dávno vědí naši pravidelní čtenáři, ono neplatí nutně, že čím více spánku, tím více si odpočinete (jeden průzkum dospěl v této věci kupříkladu k tomu, že čím déle spíte, tím větší šance na tzv. „noční můry“).

A vypadá to, že častý spánek dnes má často i další negativní zázemí – časté spaní prostě naznačuje, že nás čekají v budoucnu problémy. Jedna studie spojila pravidelné spaní se zvýšeným rizikem cukrovky typu 2, kardiovaskulárními problémy a smrtí. Jiná zase zjistila, že když spíte denně více jak o hodinku déle, tak máte o 32 % vyšší riziko smrti.

Skončí nakonec nadměrné spaní na stejné hromádce jako cigarety? Naštěstí ne! Jde o to, že pospávání přes den je velmi často toliko jen pouhým symptomem / příznakem nějakého jiného většího problému a nikoliv problém sám o sobě. Jsou třeba lidé, co v noci spí z nějakého důvodu špatně a pak jsou nuceni dohánět to přes den několika malými spacími akcemi (i nespavost je mimochodem spojena s řadou chorob: od Alzheimera až po obezitu, nespavost ale není dnešní případové téma…).

Pokud chodíte celý den jako napůl mrtvá zombie i přesto, že si vy sami myslíte, že jste se v noci vyspali docela dobře, pak je dost možná na vině nějaká ta spánková či zdravotní
anomálie. Jestliže spíte přes den více jak 60 minut, obvykle to znamená, že je něco v nepořádku s vaším zdravím či spánkem.

I když opravdu dlouhé spaní přes den má spíše negativa, zdřímnutí krátké (cca 20-30 min.) poskytuje mnoho výhod. Když spíte z důvodu svého chtění a ne nutné potřeby, tak krátký spánek zlepší jak vaše myšlení, tak i fyzickou koordinaci. A opět tu raději dvakrát zdůrazňujeme, ono klíčové a kouzelné slovní spojení je tu „ne moc dlouho“.

Zatímco krátké spánkové výlety pod hodinu působí restorativně na celé tělo, když je to vše příliš dlouhé, čili přes hodinu, tak se tělo dostane do hluboké spánkové fáze, takže díky té se pak cítíte po probuzení více grogy, nežli když jste si lehli. Příliš dlouhé spánkové cykly přes den mohou rovněž rozrušovat vaše vnitřní cykly (váš apetit a energie budou kulminovat v nezvyklou dobu anebo to vše rovnou rozhází váš normální noční spací cyklus).

Pro zhruba 40 % lidí mezi námi je to vše otázka genetiky. Prostě jim tento režim s denním pospáváním zajistí nejlepší produktivitu. Když takové lidi nenechají zaměstnavatelé vypsat, dotyční se musí uchýlit ke všelijakým energy-drinkům, kávě a podobným umělým „povzbuzovačům pozornosti“.

Jak poznáte i vy, že jste jedním z nich? Nic není snadnějšího! Prostě si zdřímněte a když se sami vzbudíte za 20-30 minut a cítíte se osvěžení po všech stránkách, jste jedním z lidí, co spánek potřebují přes den. Kdo takovým spáčem není a pokusí se o podobný režim, tak si musí nastavit alarm, jinak se neprobudí a namísto povzbuzení vás to jen „rozespí“ a chcete více.

Ať už jste spáč kvůli DNA nebo z důvodu únavy, spaní samo o sobě není prakticky nikdy vysloveně škodlivá záležitost (a to platí tím spíše, když vaše odpolední dvacetiminutovka nahrazuje nějakou tu kávu či jiný chemický cloumák, jenž vás stejně ani náhodou neosvěží tělesně a duševně podobně jako krátký spánek).

Na druhou stranu, pozor na to, že když spíte špatně a řešíte to pospáváním přes den, může to způsobit špatné spaní během noci. Když ale odoláte přes den a dáte si namísto spaní nějakou lehkou rozcvičku na rozproudění krve, bude se vám večer usínat o to snáze…

Zdroj + Foto: www.MensHealth.com

Read more

Local News