Jak se vede dnešním miliardářům

Share

Top ten z aktuálního mini-klubu neuvěřitelně, ba absurdně bohatých lidí světa dohromady vlastní majetek v hodnotě 582 miliard USD. To podle nejnovějšího výzkumu uspořádaného finanční výzkumnou agenturou Wealth-X.

K nim se mimochodem připojilo ještě dalších 2463 dalších globálních světových miliardářů v roce 2015 (to je navýšení o 6,4 % od minula, tedy předchozímu roku 2014) a suma sumárum jsou všichni miliardáři na celém světě ocenění (odhadnutou) částkou 7,68 bilionů USD.

I když si ta nejvyšší desítka miliardářů vyzískala svoje finance hlavně a převážně v technologickém oboru, lehce paradoxně se technika jakožto „generátor miliardářů“ umístila až na šesté pozici za jinými aktivitami (zejména finance, pak i nějaké ty industriální věci, …).

Jak si již ale všiml i časopis The New York Times, pro miliardáře je typické, že jsou ve správném čase na správném místě. Dnes to přirozeně znamená hlavně oblasti financí a technologií. Velmi populárním místem pro miliardáře je aktuálně prý Asie, kde se prý zrodí nový miliardář údajně každé tři dny, zdaleka nejobvyklejší je ale prosté zdědění hromad peněz od příbuzného (31 % miliardářů).

V USA aneb zemi posedlé bohatstvím a penězi jsou celkem pochopitelně bráni a pojímáni jako jakési napůl mytické bytosti a jsou doslova celebrity: Bill Gates vede s 89,3 miliardami USD, pak tu je i Warren Buffett, Michael Bloomberg, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg a Larry Page. Aktuální image je ten, že jde o normální lidi, co mají čas na osobní projekty i.e. realizaci jejich sci-fi vizí a charitu.

Samozřejmě jedna věc je, když na charitu přispěje babička nad hrobem s důchodem pár tisíc, nežli osoba, jenž absolutně neví co s penězi, nemluvě o tom, že se charita typicky stejně odepisuje z daní. O jejich opravdové motivaci a důvodech na pozadí toho všeho se tedy nadále můžeme jen dohadovat…

Zdroj: www.esquire.com

Read more

Local News