Je normální mít bolest hlavy během sexu?

Share

Jestliže budeme brát anekdoty a vtípky vyprávěné po hospodách jako bernou minci o ženách, tak je to podle všeho pohlaví, co má tendenci se na bolest hlavy obvykle vymlouvat. Tak či onak, věci mají mnohem vážnější ráz, když muž nebo žena má bolest hlavy během pohlavního styku. Je to normální?

Sex by měl být už ze své podstaty jen sama radost, že ano? A to hlavně pro muže. Jak se ale ukazuje, pro některé z nich je tato (jinak zdravá tělesná činnost) zdrojem neutuchajícího bolení hlavy.
Jestliže se podobná sexuální bolest hlavy přihodí i vám, nemusíte se bát, nejste v tom sami. Není to sice super-běžná věc, ale odpovídá to asi tak 1 % všech lidí. A překvapivě 75 % z nich jsou muži!

Existují a sexuologové dnes i rozeznávají tři základní typy bolestí – jedna je velmi jemná a zesiluje se, jak je člověk stále více a více vzrušený. Tento typ bolesti způsobuje i bolesti krku. I když není příjemná, není to nic vážného. Většina lidí ji řeší analgetiky jako je Ibuprofen, někdo ale může potřebovat i věci na předpis (i když se beta blokátory obvykle berou jako léky na tlak, často fungují i zde).

Další typ bolesti se nazývá „Úder blesku“ (thunderclap) a tento typ bolesti se zase objeví během orgasmu a někdy přetrvává i několik hodin poté. Je obvykle mnohem bolestivější, nežli první typ a určitě potřebuje medikamenty. I když to naštěstí obvykle není ten případ, může být, že je tento typ bolesti signálem něčeho vážnějšího (nádor / sraženina na mozku). Rekurentní bolesti mohou být léčeny stejně jako typ první.

Je zajímavé, že dobrá polovina lidí, co jimi trpí, si stěžuje na podobné bolesti i při běžné fyzické námaze (jako třeba cvičení). To by mohlo naznačovat, že bolest souvisí spíše se vznikem vyššího srdečního tlaku, který je normální jak pro sex, tak pro všechny fyzické aktivity. No a když přidáme ještě vyšší hladinu adrenalinu v mozku během sexu, může to na váš mozek působit nemalý tlak také. A své k tomu dost možná říkají i všelijaké jiné volně i jen na předpis prodejné léky, co nějak operují s rozšiřováním a zase stahováním cév (ale také alkohol, drogy typu marihuana, káva, některé typy sýrů, nikotin, bylinky v čaji, …). Veškeré tyto faktory zkrátka nejsou moc přehledné. Ale stres, kouření, pití a sedavý způsob života k věci určitě říkají své…

Co se týče třetího typu bolesti, tak ten je neuvěřitelně vzácný – postihuje asi tak jednoho člověka ze dvaceti tisíc. Daná verze bolesti se pozná tak, že se objeví po sexu a zhoršuje se, když vstanete (člověk má mozek více bez mozkomíšního moku) + je co své síly po celém spektru. Podle doktorů souvisí s mozkomíšním mokem a změnami v jeho tlaku v hlavě při aktivitě a musí se řešit operačně, jinak způsobuje chronické bolesti hlavy.

Jakékoliv podobné podezřelé bolesti během erotiky by se samozřejmě měly hlásit doktorovi!

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News