Jak moc škodí tělu, když přeskakujeme snídani?

Share

Asi jste to zažili někdy v životě sami – užuž jste se chytali do školy nebo někam se známými a matka nebo babička vám řekla: „Dojez to, snídaně je nejdůležitější jídlo dne!“ Jak se dnes můžeme všichni přesvědčit sami, ono na tom asi opravdu něco bude…

Lidé, co pravidelně přeskakují snídani, mají sklony k vytváření plaku na svých srdečních i jiných arteriích, čímž zbytečně vystavují své tělo riziku infarktu (zjištěno a uvedeno právě Journal of the American College of Cardiology).

Během průzkumu bylo dotázáno na více jak čtyři tisíce dospělých lidí bez jakýchkoliv srdečních problémů, jenž byli do detailu zkoumání a dotazováni na svoje stravovací návyky. Lidé byli v rámci studie rozděleni na tři skupinky: „přeskakovači“ snídaní úplní, jedlíci lehcí, jenž do sebe ráno hodili jen 5-20 % svého denního příjmu kalorií a jedlíci těžcí, kteří pro změnu po ránu snědli více jak 20 % svého denního příjmu kalorií. A vzápětí nato bylo zjištěno a pomoci ultrazvukového testu, jak si vede jejich srdce ohledně arterosklerózy a jejích prvních příznaků (zužování stěn).

A co bylo odhaleno? Že lidé, kteří přeskakovali snídaně zcela, měli více jak dvakrát vyšší šance na to, mít v cévách příznaky zužování (zkoumalo se postupně ve čtyř až šesti tělesných lokacích – levá a pravá strana krku, atd.atd.).

Lidé, kteří byli po ránu jedlíci spíše mírní, si zase odnesli hodnocení střední – jakési zužování tu bylo, ale ne v takové míře, jako měli „přeskakovači“: tak pro příklad, ti, co si dali jen něco lehkého ráno, měli šance o 21 % vyšší na zužování cév a arterií, nežli ti, co jedli pořádně. Ti, co ale snídaně na 100 % přeskakovali a přeskakují pořád, tak měli tyto šance o celých 76 % vyšší proti „jedlíkům“!

I když se to nezdá jako velký problém, tak je: jde o to, že vaše krční artérie zásobují mozek, no a když je blokují v arteriích usazeniny, tak samozřejmě nemohou stíhat, což může způsobit mrtvici.
Vnucuje se na závěr otázka, proč jsou vlastně zrovna „přeskakovači“ v největším nebezpečí? Je dost možné, že to souvisí nějak i s tím, co jedí obecně. Jde prostě o lidi, co se stravují jako osoby na cestách a jsou tak trochu „sociální oběti doby“ – jejich hlad je vyžene do hospod, snacků a lahůdek, kde se nacpou něčím nepříliš zdravým: salámem, klobásami, saláty, pak zapijí dietním neslazeným nápojem s asparatemem (10 % z něj se v těle rozpadá na jedovatý methanol) a myslí si, co neudělali pro své zdraví…

Našemu tělu je vcelku jedno, co nás do jídla nutí. Je ale neúprosné a jednou nám složí účty. Jsme opět u staré známé muziky: čím více nasycených tuků, tím větší sklony k tomu, aby se vytvářely ucpané cévy. A samozřejmě vůbec tomu nepomáhá, když se taková osoba cpe někde na party uzeninou a junk foodem.

Zdůrazňuje též, že lidé, jenž se snaží zhubnout či si váhu udržet, mívají občas podobné tendence – totiž přeskakovat snídaně. Není to dobrý nápad. Malá nápověda vám budiž to, že se cítíte okolo oběda skutečně totálně bez energie, popřípadě už v 10 h ráno sháníte koblihy, možná je na čase zamyslet se. A když se dobře zvolí potraviny, dá se stihnout vše: zhubnout, udržet si váhu, i zvýšit objem svalové hmoty.

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News