Funguje dieta podle krevních skupin?

Share

Když se průměrného chlapa zeptáte, „Jaký máš typ?“ tak obvykle odpoví spíše něco jako „Jennifer Lawrence, Serena Williams, Alicia Vikander!“ spíše nežli „A+“. Jestliže svoji krevní skupinu neznáte, možná vás dnešní článek ponoukne k tomu, abyste se po ní poptali. Fenomén známý jako „Dieta podle krevních skupin“ na tom totiž staví.

A čím že je to dieta podle krevních skupin zajímavá? Staví totiž na oné filozofii, že jen určitý typ jídla je vhodný pro typickou chemii určitého krevního typu. Jen určité typy jídla prý sedí jen určitým skupinám. Pointa je (nakonec, je to dieta), že vám pomůže snížit nadváhu, udržet zdravou váhu, snížit riziko chronických nemocí z nadváhy a vše okolo, je to ale pravda?

Dieta podle krevních typů byla odhalena světu Peterem D’Adamo, naturopatickým doktorem, jenž o tom napsal i knihu („Eat right for your type“). Celková teorie tu ale je, že právě vaše krevní skupina je jedním z významným faktorů, které je potřeba při dietě zvládnout, jelikož právě ona ovlivňuje optimální potraviny pro tělo. Když ji praktikujete a cvičíte správně, promění vás to prý na tu nejzdravější verzi vašeho já, jaká je možná.

Typy A mají jíst:
Vegetariánskou dietu.
Jíst čerstvá, organická jídla.
Dělat jógu, tai-či a meditaci v rámci de-stresování.

Typy B mají jíst:
Vyhýbat se kukuřici a čočce, nejíst buráky, pšenici, ječmen – rozhází metabolismus a způsobí přibírání.
Vyhýbat se kuřatům – můžou obstarat i problémy s imunitou.
Jíst zeleninu, vejce, nízkotučné věci, divočinu, zajíce, ovčí atd.
V rámci sportu bojová umění, jízda na kole, golf, …

Typy 0 mají jíst:
Vyhýbat se jednoduchým cukrům a zrninám (0 má prý vyšší úrovně žaludečních kyselin).
Zaměřit se na aktivity, co podporují kardiovaskulární systémem jako je staré dobré běhání.

Typy AB mají jíst:
Vyhnout se ve stresu kávě a alkoholu.
Jíst věci jako je tofu, plody moře, zeleninu a vyhnout se uzeninám a zpracovaným masům – mohou způsobit těmto lidem údajně rakovinu žaludku.
Jíst často a méně.
Kombo menších a větších cvičení.

Je tato dieta bezpečná?

Ano, je, celkově jde o jedení poměrně zdravých věcí a odklon z nezdravých voleb k těm zdravějším – dieta totiž neeliminuje celé skupiny jídel a to je hlavní.

Funguje dieta podle krevních skupin?

Ano, ale z jiného důvodu, nežli autor patrně zamýšlí. Jde o to, že u všech krevních skupin zakazují předem zpracované jídlo, takže ano, dá se s ní pár kilo ztratit. Též jde o to, že vás tato dieta dostane do režimu a klidně by se proto mohla jmenovat i „Dieta podle znamení zvěrokruhu“ a kdyby byla podobně zdravě zaplněná věcmi a činnostmi, vliv by byl stejný – dobrá dieta vás dostane do režimu, jenž je jiný (a obvykle lepší a s kvalitnějším jídlem), nežli jsou vaše obvyklé stravovací návyky (které stejně způsobily, že jste přibrali v první řadě).

Dieta podle krevních skupin je ve své podstatě ptákovina. Je to jen hromada teorií vršených jedna na druhou. A ano, to je vědecky dokázané: v roce 2014 v magazínu PLOS ONE, bylo analyzováno 1500 lidí. Zapsali si jejich krevní skupinu a jak skvěle následovali dietu podle krevních skupin. A finále? Zcela nulová spojitost mezi tvrzeními a skupinami!
I přesto ale opět připomínáme, že fungovat může i u vás, jelikož vás nutí do zdravějšího režimu.

Zdroj: www.menshealth.com

Read more

Local News