Andre the Giant: Jaký byl chlapík, co uzvedl tunu jako nic?

Share

Existují jisté záznamy z americké WWE (tehdy to mimochodem ještě byla World Wrestling Federation), které ukazují obřího muže jménem Andre the Giant, jak se podívá na závaží s nápisem 2000 lbs a zvedne je poté jako nic, jen se mu objeví pár kapek potu. Evidentně má na víc… Kdo je tato osoba, jenž to dotáhla do WWE Hall of Fame i přesto, že v životě ani jednou nebyla v tělocvičně?

Nedávný dokument od HBO o Andre the Giantovi (rozený „André René Roussimoff“), se snaží zachytit celý jeho mytologický život a tragickou smrt. Dožil se 46 let a zemřel na selhání srdce. Říkalo se mu i „Osmý div světa“ a věřte nám, bylo k tomu dost dobrých důvodů… V první řadě to ale byla jen jeho muskulatura a postava – měl totiž nemalých 223,52 centimetrů a vážil 235,87 kilogramů.

Je to pro někoho možná k neuvěření, ale Andre the Giant měl sice svaly a neuvěřitelnou sílu a přesto cvičil vysloveně náhodně, ba nijak přehnaně, jako to bývá u těchto lidí zvykem. Byl to prostě jeden z těch lidí, kteří měli velké štěstí / smůlu (to podle úhlu pohledu), co byli (a jsou) takoví takříkajíc od narození, protože je takto příroda vybavila. A ti pochopitelně nejsou nijak běžní.

Jak říká sám dokument: „Měl opravdu dar od Boha, co se týká jeho síly. Byl známý třeba tím, že zvedal auta jen tak třeba.“ Vnucuje se ovšem otázka, kolik z těchto věcí jsou skutečná ověřená fakta a kolik jen vybájená fikce, která se okamžitě okolo podobných typů objeví.

André René Roussimoff vyrostl v malé francouzské vesničce známé jako Molien (je to 50-60 km od Paříže východně) a už když mu bylo 12 let, tak měřil skoro 2 metry a vážil ke sto kilům. Trpěl nemocí zvanou „Akromegalie“, což je, citujeme, hormonální porucha, která se projevuje nadměrnou produkcí růstového hormonu somatotropinu v hypofýze, konec citátu. Má ji jen nějakých 2-4 lidí z milionu. A dobrá zpráva je, že je to věc dnes již léčitelná v jakémkoliv věku.

I když akromegalie není ze své podstaty takříkajíc přímo spojena s vysokou silou u někoho (klidně se zvětší jen prsty třeba). Lidé v časných fázích bývají silnější i jen proto, že jsou tak velcí a je to i dokázané, že lidé s ní obvykle mají neuvěřitelnou sílu.

Dnes jsou velkým tématem steroidy a všelijaká chemická neřádstva, co zaručeně zajistí svaly po čase. Nejen svaly, ale také četné zdravotní problémy, to je ale již nad rámec dnešního článku. Jde o to, že steroidy se staly známými a rozšířenými cca okolo 1980 a tehdy ukazovali Andrého jako osobu, co může být silná sama o sobě a od přírody. Z ryze zdravotního hlediska ale není pro tělo ideální ani jedno. Nemluvě o tom, že André až do svých dvaceti nebyl ani se svojí základní diagnózou stavu u lékaře a ani později se mu tam moc nechtělo, což patrně dost napomohlo i jeho předčasné smrti.

Je jasné, že Andre the Giant byl silný, po čertech silný. Kromě záznamu jak zvedá 1 000 kg jako nic je tu i jiný záznam, kde je vidět, jak drží dva wrestlery, každého minimálně se 120 kg na každé ruce jednoho jako děti a ani se nezadýchá. A poté je porazí v ringu jediným medvědím stiskem, který by porazil i grizzlyho patrně. Jeho síla je dobře vidět i ze zápasu v roce 1987 kdy se v rámci WrestleMania III utkal s nemenší legendou Hulkem Hoganem.

I přesto vše se dnešní siláci a fitness lidé shodují, že není jasné, jak silný opravdu byl a kde byla jeho hranice. Nikdy totiž nechodil ani do posilovny, takže to není oficiálně změřené. Což z něj dělá legenda již téměř polo-božskou. Cvičil jedině tehdy, když byl po operaci zad a v rámci rehabilitace. Prostě to nepotřeboval.

I když dnes nejsme schopni připojit konkrétní čísla k některým jeho dechberoucím výkonům, jeho výkony na poli síly bohužel probíhaly i na poli jiném: alkoholovém. Byl to vpravdě pijan nejen s velkým P, ale také I, J, A a N. Běžně vypil celou bednu vína za jedno sezení (6 x 4 lahve). A jiný WWW Hall of Fame chlapík Ric Flair zase potvrdil, že jednou vypil 106 piv najednou!

Právě přehnané pití se patrně podepsalo na jeho denodenních problémech (nemáte vteřinu klidu od lidí, nevyspíte se v normální posteli, nemáte si co obléct a obout, …) kvůli své velikosti na straně jedné a pití na té druhé. André byl i citlivý a cítil se v davu zesměšňovaný a jako cirkusová atrakce, nežli lidská bytost. Zápasil totiž 300 dní v roce v rámci show, což se silně podepsalo na jeho mentálním zdravotním stavu. Byl i tak natolik zdvořilý, že se stále usmíval, protože i k tomu měl také minimálně jeden dobrý důvod – 15 let ho nikdo neporazil…

Zdroj: www.menshealth.com

Read more

Local News