5 nejhorších věcí, co můžete dělat po běhu

Share

I když se běhání samotné může stát pro vaše tělo po čase dobře zvládnutou rutinou, jsou jisté věci, které jeho kvalitu zbytečně sabotují. Takže, čemu byste se měli vyhnout?

1. Zůstanete v šatech, co jste běhali

Veškeré vaše zpocené věci byste si hned po akci měli sundat. I když jste se třeba ani moc nezpotili, pot a vlhko to je prostředí, které bakterie milují. Nemluvě o tom, že vás to může zbytečně podchladit i v teplejší dny.

Je jedno, jestli se můžete osprchovat nebo ne, mějte vždy suché věci na převlečení (oblečení, ponožky, tenisky) v batohu nebo autě apod. Tímto podržíte své svaly v teple a zajistíte skvělou cirkulaci, která je pro obnovu sil nezbytná.

2. Zase hned spadnete na gauč

Je snadné si myslet, že po náročném tréninku jste si vydělali den sezení nad oblíbeným seriálem. Obnovte své síly lehkou aktivitou doma či po okolí (procházka). To vám udrží krev v chodu.

Celé je to zkrátka příliš rychlé – z totální aktivity do totálního kolapsu. Je lepší se protahovat, dávat si dechová cvičení, a tak podobně. Někteří doporučují i kompresní ponožky tehdy, pokud strávíte většinu dne sezením v práci a není dobré nechat krev hromadit v nohou.

3. Nenačerpáte síly správně

Po vašich běžeckých akcích byste měli jíst a pít do 20-30 minut. Pokud nestihnete jídlo, vezměte si něco sebou a jezte za jízdy / chůze jinam.

Ujistěte, že při svém opětovném oživování sil do sebe dostanete hodně proteinů, tuků i cukrů. Špatná volba není čokoládové mléko, krocaní sendvič, mandle, ovoce, jogurt, … A logicky to vše pořádně spláchnout, nakonec jste dehydrovaní z běhu. Je zbytečné do sebe dostat více kalorií nežli s kolika jste začali, takže junk foodu a stánkům s klobáskami řekněte v duchu: „Ne!“

4. Příliš těžce pracujete

Přijít domů a hned se vrhnout na těžkou práci také není dobrý nápad, i když už jste stejně možná zpocení a unavení. Pro váš organismus to bude zbytečná námaha, dokud nedoplníte síly a neodpočinete si.

5. Podceníte svoji další denní obnovu

Určitě nesnižujte své zásluhy, kterých jste dosáhli, ať jsou již jakékoliv. Myslet si, že nepotřebujete den volna na obnovu, protože jste neběželi až tak rychle nebo až tak daleko je špatný názor. Respektujte své tělo a jeho nároky na zdravou obnovu!

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News