4 cesty, jak poznáte, že se podvádíte při cvičení

Share

Pamatujete, jak vám učitelé a rodina říkali, že podvodníci nikdy nevyhrají? Může se to stát někde na jiné poli (podvádění při zkouškách, politika, …), ale existuje jedna oblast, kde to neplatí na 100 %, ale na 1000 %! A bohužel je to právě posilovna – skutečně v ní neexistují žádné zkratky a odbočky od poctivé dřiny.

Každý by chtěl být právě on tím chlapíkem, co projde své cvičební kolečko v posilovně v rekordním čase a zcela bez náznaku námahy. Ale když si berete jakékoliv (zprvu zdánlivě) maličké zkratky po cestě ke svalům, jediná osoba, kterou podvedete, budete nakonec vy sami.

Nakonec, podívejte se na sebe – možná nepřibýváte, jak byste chtěli a kde chcete. Možná cvičíte špatnou formu, která se časem postará o nějaké to zranění. Pokud si občas dáte nějakou tu zkratku při cvičení, nemusíte za to mít hned deprese – lenost je přirozená lidská vlastnost, která dala zrodit mnoha technickým strojům a vynálezu elektřiny, aby vše člověk nemusel dělat sám.
Pokud to však se cvičením myslíte vážně, tak pamatujte, že existuje několik chybných cest, jakými se lidé vydávají zdaleka nejčastěji a ty se mají tendenci neustále opakovat v té či oné obměně. Když se člověk snaží co nejrychleji projít své „kolečko“, tak často myslí už na něco jiného a pak snadno sklouzne k nižšímu výkonu.

Po rozhovoru s pár trenéry je jasné, kde lidé nejčastěji dělají chyby! Takže, na co si dát pozor, až budete příště cvičit?

1. Nekompletní protahování

Jestliže neděláte svoje kliky poctivě a až k zemi, podvádíte. Jde to, že lidé mají často tendenci hýbat jen pánví, nicméně skutečně férový a rovný klik by měl vypadat následovně: ruce by měly být mimo ramena a tělo rovné jako prkno. Nyní stáhněte ramena a stlačte je dolů, no a pak zase nahoru. Toť vše.

2. Poloviční skoky

Když někdo dělá známé „žabáky“ (tj skoky s výskokem), tak se často spokojí jen s náznakovým povrchním sestupem a nikoliv s úplným a až skutečně opravdu dolů do dřepu, který právěže dokonale aktivuje prakticky všechny svaly na nohou během celé akce.

3. Jdete na to příliš rychle nebo pomalu

Jisté pohyby při cvičení, které děláte, jsou ideální trochu pomalejší a jiné zase svižnější, pakliže máte nést ovoce v podobě tvorby muskulatury nebo vyšší fyzičky. Třeba při výpadech nohama dozadu řada lidí běhá jakoby na místě spíše než by nechali celé to pěkně procítit svoje nohy. Nezapomeňte, že nejde o to, projít nějakou sestavu co nejdříve, ale aktivovat správným stylem všechny svaly na daném místě!

4. Pohyby se zády

Pohybovat při cvičení se zády, tak tím neohrožujete jen své korektní cvičení, ale riskujete po nějakém čase i zranění, takže raději nedělat vůbec. Pokud cvičíte a posilujete se zády, tak pamatujte na to, že vždy a všude musí zůstat pěkně napjatá a rovná! Takže si uvědomte, že i se zády je lepší jeden pohyb udělat dobře a správně, jak pět špatně!

Zdroj + Foto: www.menshealth.com

Read more

Local News