Živá vs. umělá nástraha: Která je lepší?

Share

Jste vášnivý rybář, nebo se teprve chystáte na svůj první lov? Pak určitě přemýšlíte nad tím, která nástraha bude vůbec nejlepší. Článek vám na to odpoví.

Živá, nebo umělá nástraha? Jednoznačně odpovědět na tuto otázku je obtížné. A stejně jako u jiných otázek se povětšinou dostaneme k odpovědi: „To záleží.“ Pojďme si tedy tuto starou a těžkou otázku rozebrat a konečně také rozlousknout.

Rybaření s živou návnadou

Spousta druhů ryb je masožravých. Pokud je tedy chcete ulovit, musíte na ně vyrukovat s něčím, co je opravdu přiláká. S jídlem, které jim zachutná. Není to podmínka, přes kterou nejde vlak, ale výrazně tím zvýšíte svoje šance na úspěch. Je totiž veřejným tajemstvím, že ryby mnohem více přivábí něco, co je živé. Nepočítejte ale s tím, že pokaždé, když hodíte nástrahu do vody, něco chytíte.

Vždy musíte vynaložit úsilí. Důležité tedy je, abyste si před každým lovem zjistili nějaké základní informace. Prohledejte fóra se zkušenostmi ostatních rybářů, případně si přečtěte encyklopedie a zjistěte, které nástrahy jsou pro daný druh ryby nejlepší.

Výhody rybaření s živou návnadou:

  • je pravděpodobnější, že rybu přiláká vůně návnady,
  • živý cíl je pro rybu lákavější,
  • větší šance na úspěch.

Příklady živých návnad:

  • cvrčci,
  • červi,
  • atd.

Rybaření s umělou návnadou

Pakliže jste někdy sledovali soutěž v rybolovu, zřejmě jste si všimli, že většina účastníků používala umělé nástrahy. A není to jen z důvodu, že u některých závodů je živá nástraha zakázaná. Její umělá náhražka totiž dokáže splnit svoji funkci více než dobře. Jde o efektivní způsob, nejprve ale musíte najít tu správnou techniku, jak rybu přivábit.

Umělé nástrahyy připomínají vzhledem, zvukem a někdy i pohybem ty živé. Na první pohled jsou od nich k nerozeznání. A když je nerozezná ani člověk, tak proč je nepoužít při rybolovu?

Výhody rybaření s umělou návnadou:

  • návnadu můžete znovu využít,
  • rybolov je čistší a zábavnější (nebudete muset háček vytahovat rybě z břicha atp.).

Příklady umělých nástrah:

Který způsob je lepší?

Těžko říct. Z etického hlediska je to jasné. Umělé návnady je navíc možné použít znovu, což z nich dělá ideální lákadlo. Abyste ale chytání ryb s pomocí umělých nástrah ovládli, budete potřebovat více času a zkušeností. Záleží tedy jen a pouze na vás, který způsob si vyberete.

Read more

Local News