Zdravotní pojištění cizinců v ČR

Share

Zdravotní pojištění je zákonem daná částka, kterou si musí platit každý občan, který má na území ČR trvalé bydliště. Jedná se o součást sociálního zabezpečení, díky němuž je pojištěná osoba chráněna v případě nemoci nebo úrazu, z pojištění je poté hrazena zdravotní péče (pouze však v rámci zákonného standardu).

Každý cizinec, který pobývá na tomto území má zákonem dané povinnosti, které se vztahují na zdravotní pojištění, obzvláště pokud zde pobývají delší dobu a mají zde již trvalé bydliště, pak jsou součástí zdravotního systému automaticky a musí si ho platit.

Pokud přijíždějí cizinci za prací, poté se na ně také vztahují povinnosti, které se zdravotním pojištěním souvisí. Jestliže si zaměstnavatelé hledají pracovníky z jiných států, pak musí počítat s tím, že jim budou muset zdravotní pojištění zajistit, neboť ani cizinci nejsou z této povinnosti vyřazeni.

Většina cizinců, kteří se uchází v ČR o práci, musí mít sjednané zdravotní pojištění dopředu, neboť z některých zemí je pojištění nutnost pro získání víza.

Jaký druh zdravotního pojištění se na cizince vztahuje?

V prvé řadě je nutné si ujasnit, že v ČR jsou dva druhy zdravotního pojištění, zdravotní pojištění pro cizince se tedy liší podle následujících parametrů:

  • Veřejné zdravotní pojištění – jistě každý občan ČR zná veřejné zdravotní pojištění, jehož je součástí, a které mu pravidelně každý měsíc odchází z výplaty nebo si ho musí doplácet. Toto veřejné pojištění se tak týká každého, kdo má na území ČR trvalé bydliště, což se týká i cizinců. Dále se také vztahuje na cizince, kteří zde mají povolení k dlouhodobému pobytu nebo vízum s dlouhodobým pobytem a jejichž zaměstnavatel má sídlo společnosti na území ČR. Všechny výše vyjmenované skupiny občanů mají tedy pojištění zákonem povinné.
  • Smluvní zdravotní pojištění – jinak také známé jako komerční. Jedná se o skupiny cizinců, kteří mají sice povolení k dlouhodobému pobytu nebo vízum na dlouhodobý pobyt, avšak sídlo společnosti jejich zaměstnavatele je mimo území ČR.

Zdravotní pojištění pro cizince nedělá každá pojišťovna, musíte se tak zaměřit přímo na pojišťovny, které jsou na cizince specializované, mezi také patří – Zdravotní pojišťovna Ministerstva Vnitra ČR, UNIQA nebo VZP. Pokud tedy cizinec není součástí veřejného zdravotního pojištění, pojišťovna mu garantuje jednu z nabízených možností pojištění:

  • Základní zdravotní pojištění, které kryje rizika cizince po dobu maximální 90 dní.
  • Komplexní zdravotní pojištění PLUS, které kryje rizika cizinců nad 90 dní.
  • Komplexní zdravotní pojištění EXCLUSIVE, které kryje rizika cizinců taktéž nad 90 dní, rozdílem je však jeho rozsah, neboť je řazeno na stejnou úroveň jako veřejné zdravotní pojištění, což znamená, že vám nepokryje pouze nutné ošetření, ale může zajistit i případné pravidelné kontroly u lékaře či očkování, v případě těhotných žen se také jedná o pravidelné těhotenské kontroly a lékařský dohled nad porodem dítěte.

Ceny jednotlivých pojištění jsou udávány výběrem pojišťovny. Přihlíží se také na dobu, během které má být zdravotní pojištění aktivní, dále se také přihlíží na věk a zdravotní stav pojištěné osoby. V neposlední řadě je také důležitý rozsah pojištění, které si pojištěná osoba vybere – základní, komplexní PLUS nebo Komplexní EXCLUSIVE.

Read more

Local News