Záhadné zvuky z nitra planety, aneb o taoském humu

Share

Na naší planetě jsou občas slyšeny zvuky, nad kterými náš rozum stojí. Co, nebo kdo je vydává? Teorií je mnoho, ale která z nich je ta správná?

Asi nejznámější ze zvuků je „taoský hum“. Začalo se o něm mluvit už v roce 1993 v Taosu v novém Mexiku, kde obyvatele tohoto města neustále rušil hlavně v noci a lidé ho přirovnávali ke zvuku dieslového motoru. Dokonce z něj byli už tak zoufalí, že požádali Kongres, aby to začal řešit. Odborníci tvrdí, že na vině je člověk. Avšak stoupenci konspiračních teorií si myslí, že zvuk vydává vojenská komunikační technika. Při pátrání po zvuku v jiné části USA byli vědci úspěšnější, vydávali ho kompresory a větráky v průmyslové zóně. Ale „hum“ se vyskytuje i v oblastech, kam se ještě moderní technika nedostala, takže se hned na tom snaží přiživit zájemci o paranormální jevy a UFO. Ti tvrdí, že se nám Země snaží něco sdělit.

Na druhou stranu existuje teorie, že toto hučení způsobuje přicházející výměna pólů. Podle ní je možné, že tímto nás planeta na to upozorňuje, protože zvuky z nitra Země může působit vertikální oscilace vody, která je předzvěstí výměny pólů. Ale vědci tento názor berou s velkou rezervou, nepřijde jim to moc pravděpodobné.

Další teorie říká, že nám planeta dává důkazy o svém povrchovém napětí a tlaku. 

Někteří svědkové tvrdí, že zvuk doprovázejí i vibrace, které jim procházejí celým tělem. Je tedy možné, že toto hučení opravdu pochází z nitra naší Země? Experti soudí, že by se mohlo jednat o podzvukové hučení, které vzniká z vln v oceánu, které se tříští o sebe. Zvuk z těchto srážek by se mohl šířit po celé planetě. Další experti se zase domnívají, že tyto zvuky způsobují tzv. spontánní otoakustické emise. Asi 30 % lidí je schopno toto vnímat jako slabé bzučení, nebo zvonění.

  • I v kyjevské čtvrti Kňažij Zaton trápí obyvatele neznámý zvuk. Nervy drásající hučení se ozývá celý den. Úřady se domnívají, že jsou na vině stavební práce metra, ale po prošetření se tato tvrzení vyvrátila.
  • Obyvatelé Bristolu ve Velké Británii si na konci 70. let také užili tuto záhadu. V pravidelných intervalech slýchali hlasité klepání, ale zdroj nikdy nebyl zjištěn. Stejné zvuky trápí dodnes i obyvatele jedné londýnské čtvrti.
  • Na jaře letošního roku se s tímto setkali i lidé ve městě Calgary v Kanadě. Zde ale příčinu našli v proudovém letadle. Podle svědectví se ke zvuku přidalo i lehké vibrování.
  • Nepříjemné hučení v podobě víření bubnů potrápilo i obyvatele Seattlu v USA. Stejných případů je mnoho, například na Havajských ostrovech, v Japonsku a dalších místech naší planety.

Na zvláštní rušivý jev si stěžují lidé z celého světa, včetně Prahy. Podle výpovědi obyvatel tohoto města, je rušivý zvuk trápí zhruba od října 2010. Někdy zvuk trvá 20 až 30 sekund a jindy zní několik minut. Podle komentářů k jednomu článku, zabývajícím se tímto jevem, se tajemný zvuk nevyskytl jen v Praze, ale i v Českých Budějovicích, v Plzni, ve Svitavách, nebo například v Pardubicích.

Na závěr bych řekla, že ať už se jedná opravdu o „sténání“ planety, nebo o zvuky z moderní techniky, lidé, kteří tohle slyší mají divné pocity, strach a jsou vyděšení. Doposud se neprokázalo, která z těch všech možných teorií je ta správná a asi se to ještě hodně dlouho neprokáže.

Read more

Local News