Začínáme se střelbou

Share

Rozhodli jste se věnovat střelbě a zajímá vás, za jakých podmínek je možné tento koníček provozovat a kde sehnat potřebné vybavení? Na tyto základní otázky vám rádi odpovíme.

Na některé zbraně nepotřebujete zbrojní průkaz

Prodej zbraní je v naší zemi upraven zákonem, který zbraně dělí do čtyř kategorií a stanovuje, že volně je možné zakoupit pouze ty z kategorie D. Jedná se především o vzduchovky, flobertky či plynové pistole, případně o historické a perkusní střelné zbraně. Dále sem spadají chladné zbraně, jako jsou nože, dýky, meče a mačety, a krom nich i kuše a luky. K jejich koupi potřebujete pouze jediné: prokázat, že jste dovršili 18 let věku. Pořídit si je můžete, stejně jako zbraně na zbrojní průkaz, ve speciálních army shopech, ale také na internetu. Vždy je však lepší si zbraň prohlénout osobně a nechat si poradit zkušeným prodejcem.

Trochu větší kalibr

Proces získání zbrojního průkazu může trvat celé měsíce a budete při něm muset obejít lékaře, policejní oddělení a střelnici. Pokud úspěšně splníte všechny požadavky, budete se moci stát majitelem zbraní krátkých (s délkou hlavně do 300 mm) a dlouhých. Jedná se o revolvery a pistole, oblíbené pro rychlé přebíjení, v kategorii dlouhých zbraní pak o malorážky a brokovnice. Kvalitní střelné zbraně vás bohužel zřejmě nepříjemně překvapí svou cenou, která se pohybuje v řádu desetitisíců. Pokud se střelbou začínáte, možná pro vás bude nejlepší volbou bazar zbraní, kde seženete zajímavé kousky za zlomek původní ceny.

Nepodceňujte tuzemské zbraně

Kdo by neznal renomované výrobce zbraní jako Glock, Remington nebo Browning? Česká republika má ale také svou legendu – a není jí nikdo jiný než Česká zbrojovka. Ta letos slaví stoleté výročí od založení Československa limitovanou edicí CZ 75 Republika. Unikátní verze oblíbeného modelu ráže 9 mm Luger se pyšní leštěným rámem, jehož kontury jsou zdobeny 24karátovým zlatem a pozlacené jsou i spoušť, kohout a další prvky zbraně. Tato zbraň s nápisem „Pravda vítězí“ je samozřejmě spíše sběratelským kouskem pro sváteční střelbu – vždyť jde také do prodeje pouhých 100 kusů.

Read more

Local News