Za reflexní prvky se nemusíte stydět

Share

Zanedlouho to bude na den přesně deset měsíců, co vešla v platnost novela zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích. Změn bylo několik, ale tou nejdůležitější byla povinnost nosit reflexní prvky při pohybu na silnici mimo obec za snížené viditelnosti. Už jste vybavení?

Policejní hlídky byly při kontrolách mírné. Přestože je možné chodce bez reflexních prvků pokutovat, tohle účelem novely zákona nebylo. V platnost vešla z důvodu ochrany chodců, každoročně jich totiž na silnicích zbytečně zemřou desítky. Chodec v tmavém oblečení je pro řidiče téměř neviditelný, všimne si ho až na 18 metrů, což je vzdálenost, v níž zastavit určitě nestihne. V bílém oblečení se viditelnost zvyšuje na 55 metrů, s reflexními prvky je to 200 metrů. Rozdíl je obrovský, stačí pouhý jeden malý reflexní pásek.

Nemusíte nosit reflexní vestu

Chránit svůj život na silnicích je snadné. Postačí malá nášivka či reflexní pásek. Ty jsou mezi lidmi nejoblíbenější, dají se totiž připevnit na jakékoliv oblečení, snadno je schováte do kapsy. Doporučuje se používat rovnou dva – jeden na ruce a druhý na noze směrem do silnice.

Mnozí lidé si raději hrají na hrdiny. Myslí si, že reflexní prvky nepotřebují, a pohlíží na ně jako na trapnou zbytečnost. Rozhodnutí je samozřejmě na vás, ale za ochranu svého zdraví se přece nemusíte stydět. Možná vám bude chvíli trvat, než si zvyknete na nošení reflexních pásků, ale brzy se to pro vás stane samozřejmostí. Svým dětem zkuste tento zvyk vštěpovat od malička.

Ale svým dětem ji klidně oblékněte

Pro děti jsou silnice ve tmě ještě nebezpečnější. Menšího človíčka je horší vidět, kromě toho si děti nejsou vědomy všech hrozeb. Když jim obléknete vestičku, budete mít čisté svědomí. Sežeňte jim nějakou pěknou s obrázkem či zvířátkem. V nabídce je má třeba společnost Altima – reflexní vesty od nich se budou dětem líbit.

Téma reflexních prvků je teď aktuální. Ráno bývá tma a večer, když se vracíte domů, už také. Nepodceňte tedy ochranu, buďte vidět!

Read more

Local News