Vybíráme vybavení na lyže

Share

V dnešní době jsou lyže často běžnou součástí našich životů. Jen málokdo už ví, že lyže pochází původně ze Skandinávie, kde se postupně vyvinuly ze sněžnic pro snazší pohyb zasněženou krajinou. Nejprve se tedy lyže používaly jen jako běžky, to byla ještě obyčejná dřevěná prkénka. Postupem času se ale vyvinuly také sjezdové lyže a zdokonalily se i materiály, spolu se dřevem se používá se běžně sklolaminát či nejrůznější moderní kompozitní materiály, které vynikají lepšími vlastnostmi i životností. Dnes už je na trhu velké množství různých typů, značek a druhů sjezdových lyží, takže stačí si vybrat. Jenže podle čeho? Rozšiřováním sortimentu lyží a doplňků se vše komplikuje a znesnadňuje se výběr lyží především pro méně zkušené lyžaře a začátečníky.

Nejprve lyže

Sjezdové lyže se dělí do několika skupin podle toho, v jakém terénu budete jezdit. Zatímco klasické sjezdové lyže využijete pouze na upravené trati na sjezdovce, existují také freeridové lyže, které využíváte v neupravovaném terénu. Mezi nimi figurují allmountain lyže, které jsou vhodné i do rozměklého povrchu a přilehlého neupraveného terénu. Dále je k dispozici samozřejmě celá řada speciálních lyží. Pro výběr je rozhodující, jaké máte zkušenosti s lyžováním a jaké jsou vaše tělesné proporce. Velký rozdíl je, zda jste zkušená subtilní lyžařka nebo třeba korpulentní lyžař začátečník.

Pak přijdou na řadu boty

S typem lyží jde ruku v ruce výběr správných bot. Lyžařské boty na sjezdování neboli přezkáče se vyrábí také v mnoha různých provedeních, pro začátečníky jsou měkčí  a pohodlnější, čím víc jste pokročilí lyžaři, tím tvrdší potom boty jsou. Sjezdové boty by měly co nejlépe sedět, tedy nesmí tlačit, ale také nesmí být velké, protože pak by bylo ovládání lyží nepřesné. Nezapomínejte samozřejmě ani na hůlky, helmu a brýle. Co se týká dětí, na ně také nesmíme zapomínat. Naši nejmenší lyžaři si zaslouží velkou pozornost. Dětské sjezdové lyže se vybírají především podle stupně pokročilosti a vzrůstu dítěte. Čím menší a méně zkušené dítě, tím kratší lyže. Ideální délka lyží pro začínající dítě se udává cca po ramena stojícího dítěte. Nemáte-li doma rozeného závodníka, volte raději lyže více vykrojené a měkké, aby se vašemu dítěti dobře ovládaly.

Read more

Local News