Vodka se nemusí jen pít, ale slouží i …

Share

O tom, že vodka je velmi oblíbeným alkoholickým nápojem není pochyb… Vodka se pálí z obilí nebo brambor a obsahuje od 35 – 70% alkoholu. Slovo vodka pochází ze slovanského slova voda, protože je čirá jako voda.

O tomto alkoholu, můžeme najít zmínky již ve 13. století, ale naši předci věděli, že vodka může být i užitečným pomocníkem v domácnosti…

1. Zničí bakterie na oblečení

V parném počasí po návratu domů „zdobí“ vaše oblíbené tričko koláče od potu? Rádi by jste si tričko vzali i následující den, ale nepříjemný odér vás od toho odrazuje? Nemusíte hned zapínat pračku, stačí když propocená místa pokropíte vodkou a necháte vyschnout na sluníčku. Vodka totiž zabije bakterie způsobující zápach, ale sama není vůbec cítit.

Například zpěvačka Madonna je známá tím, že její oblečení se musí dokonce prát v té nejlepší vodce. Asi na tom něco bude…

2. Dokáže zmírnit bolest

Vodka je také přírodním anestetikem a dezinfekcí. Příště až se stane menší nehoda a vy nebude mít po ruce lékárničku, stačí skočit do krámu a koupit jednu vodku. Samozřejmě pokud je vaše zranění vážnější, ihned do nemocnice, tady ani vodka nepomůže, leda tak na nervy 🙂 Dá se použít i když vás bolí dásně, stačí si pár kapek nakapat na bolestivá místa.

3. Neuvadnou vám kytky

O kvalitě dnešních květinářství si dovolím pochybovat, navíc kytičky tam uchovávají tak, aby jim co nejdéle vydrželi (při nízké teplotě). Tudíž není se čemu divit když přítelkyni/manželce koupíte kytku a již druhý den z ní zbude něco zvadlého, co tu krásnou růži/gerberu… ani zdaleka nepřipomíná. I zde vám může pomoci vodka – stačí když do vody přidáte lžičku cukru a pár kapek vodky a kytička vydrží svěží mnohem déle.

Nezapomeňte vodu měnit každý den…

4. Poslouží jako repelent

Došel vám doma repelent na komáry a jinou havěť zrovna když se chystáte do lesa? Stačí si potřít vodkou nezakrytá místa (ruce, krk…) a hmyz se vám vyhne obloukem, ale moc to nepřehánějte ať se vám vyhnou i ženy!

5. Ženy vám připadají krásnější

Jak říkával můj tatínek: ,,Tož dám si frťana vodky a každá mi připadá jak miss world“… Ale vodka prý údajně doopravdy zkrášluje, při mytí vlasů stačí, když si do šamponu přidáte pár kapek. Odstraňuje z vlasů toxiny, stimuluje zdravý růst vlasů a vlasy jsou silnější a pevnější.

Můžete si ji dát i na vatu a jemně očistit obličej (pozor na oči), čistí a stahuje póry.

6. Rychleji odstraníte zápach z cigaret

Nevíte si rady s cigaretovým zápachem u vás doma? Do rozstřikovače si namíchejte vodku a vodu při poměru 1/3 a rozprašte po celém bytě, nezapomeňte pořádně vyvětrat.

7. Pomůže s oparem i se zápachem nohou

Potí se vám nohy a vy jste nepříjemně cítit, stačí když si napustíte do lavoru vodu a přidáte pár kapek vodky. Vodka eliminuje zápach a na dalších pár hodin máte klid. Pokud vás postihlo neštěstí jménem opar, jemně potřete vodkou, necháte uschnout a nejen že o oparu nebudete ani vědět, rychleji se i zahojí.

8. Odstraní plísně a rozzáří baterie

Hadříkem namočeným ve vodce, můžete leštit skleněné, chromové a porcelánové povrchy v koupelně či v kuchyni. Baterie se budou lesknout jako nové. Pokud vás trápí plíseň, stačí na postižená místa nakapat vodku, nechat 15 minut působit a poté očistit zubním kartáčkem a čistou vodou.

9. Žiletka vydrží déle a brýle se budou lesknout

Také se vám stává, že již po pár dnech používání, můžete nový holící strojek vyhodit? Stačí, když si po holení namočíte žiletku na chvilku do vodky, žiletka se tak rychle neotupí a vodka zabrání i korozi.

Nečistoty ze skel slunečných/dioptrických brýlí nejdou odstranit, i tady pomůže hadřík namočený ve vodce.

Read more

Local News