Vinylová mánie nepolevuje – máte už svůj gramofon?

Share

Ještě před pár desítkami let byl gramofon samozřejmou součástí každé domácí hifi soustavy a těžko se bez něj běžný posluchač a konzument hudby obešel. Pak nastal ale útlum vinylových desek, který byl ale v polovině první dekády nového tisíciletí opět vystřídán zásadním nárůstem zájmu o gramofonové desky a celou kulturu vinylů.

Pokud se v hudbě trošku pohybujete, tak nepochybujeme, že se Vám povedlo sem tam nějaký vinyl ukořistit, nicméně otázka je, na čem ho přehrát. Výběr správného gramofonu není vždy jednoduchý a ani tento článek zdaleka nevyčerpá všechny možnosti, na které můžete během výběru této elegantní součásti Vaší hifi soustavy narazit.

Z druhé ruky nebo nový?

Klasická otázka, jako ostatně u každého podobného přístroje. Vždy mějte prosím na paměti jednu skutečnost. Gramofon je mechanické zařízení, které se časem opotřebuje a je pro to důležité se o něj správně starat, proto se u použitých gramofonů vždy pečlivě podívejte na stav jednotlivých prvků, vyzkoušejte si, jestli gramofon drží otáčky, a překontrolujte si určitě i stav a vyvážení jehly.

55458409

V dnešní době samozřejmě není problém narazit na funkční a zachovalý kvalitní gramofon, nicméně to chce čas a nezřídka i šťastnou ruku.

Jaký typ gramofonu je pro mě vhodný?

Gramofony si můžeme rozdělit podle způsobu pohonu talíře, na kterém se deska otáčí, a sice na gramofony s páskovým náhonem a s přímým náhonem. Gramofony s páskovým náhonem fungují podobně jako klínový řemen ve Vašem autě, zatímco gramofony s přímým náhonem roztáčí talíř pomocí série magnet. Tento systém přímého náhonu se používá zejména v tzv. Dj gramofonů, které mají vedle toho i korekci rychlosti otáčení a umožňují pohyb s deskou během přehrávání tzv. scratchování. Mezi nejpopulárnější současné gramofony s přímým náhonem patří gramofony značky Reloop se kterými nepochybně nešlápnete vedle.

DJ gramofon na domácí poslech?

Možná to na první pohled nemusí být tak nepravděpodobné, jak se zdá, jelikož to jsou dj gramofony čím dál více používány i pro domácí poslech. Ortodoxní hifisté se teď určitě diví, nicméně to byly právě drahé hifi gramofony, ze kterých se vyvinuly pozdější DJ gramofony. Tyto hi-end kousky totiž již koncem 70tých zvládaly korekci rychlosti přehrávání podle zářezů na talíři, který otáčel deskou, a tak měli obdivovatelé klasické hudby možnost vše seřídit tak, aby nahrávka byla, co se týče rychlosti přehrávána 100% přesně. Zesílená konstrukce raménka pro jehlu a silný motor, který držel otáčky, umožnil následně tyto gramofony využívat při DJingu.

Pokud tedy použijete DJ gramofon na doma, tak se prakticky pouze vracíte jen k původnímu účelu těchto gramofonů.

Co tedy zvolit?

DJ gramofon má na domácí poslech mnoho výhod, předně vám umožňuje srovnat rychlost otáčení talíře přesně na hodnoty 33 resp. 45 RPM (otáček za minutu), díky silnému motoru pak tyto otáčky spolehlivě drží a robustní konstrukce takového přístroje zároveň zaručuje dlouhou životnost. A co vy víte, třeba ve Vás dříme DJ a jakmile Vám bude připadat, že byste některé prvky mohli na desce rozvést vlastním osobitým způsobem, nemusíte už sahat po dalším přístroji, protože jej máte už rovnou doma.

Základní model Technics se bohužel již nevyrábí, nicméně obstojnou náhradou mu může být jakýkoliv model, který najdete skladem na e-shopu http://www.kytary.cz.

Nebojte se experimentu a užijte si Vaše vinyly na skvělém DJ gramofonu, určitě nebudete Vaší volby litovat.

Read more

Local News