Už víte, kde uskladnit pneumatiky na zimu?

Share

Ve chvíli, kdy složíme zkoušky v autoškole a pořídíme si první auto si zvykneme na pohodlí a možnost dostat se kamkoli a kdykoli. Musíme se o něj ale starat, doplňovat palivo a udržovat ho v dobrém technickém stavu. Přezouvání pneumatik patří mezi základní péči o auto.

Na sezónu

Pneumatiky většinou používáme letní a zimní, podle ročního období. Liší se dezénem i samotným materiálem a pomáhají nám k bezpečné jízdě. Zpravidla vydrží několik sezón a tak je při výměně potřebujeme uschovat, zatímco ty druhé máme na autě aktuálně obuté. Péče o pneumatiky i v době, kdy je nepoužíváme, ovlivní kvalitu jízdy a její bezpečnost. Zde však může nastat problém s místem, pneumatiky nejsou zrovna malé a potřebují svůj prostor, navíc ve vyhovujících podmínkách. Když máte rodinný dům nebo garáž, máte výhodu, lidem žijícím v paneláku ale sklepní kóje nejspíš stačit nebude a uprostřed obýváku je také nikdo mít nechce. Pak může být uskladnění pneumatik v Praze nebo jiném městě problém a vyplatí se využít služby pneuservisu a uskladnit pneumatiky tam.

Ale ani majitelé domů nebo garáží nemusí mít vyhráno, dostatek prostoru není jediný faktor, který je pro správné uskladnění pneumatik potřeba. Také konstantní teplota, sucho a stín hrají svoji roli. Nechat pneumatiky jen zakryté plachtou na konci dvora nebo je uložit do vlhkého sklepa nemusí být dobré rozhodnutí a na kvalitě pneumatik v další sezóně se špatné skladování podepíše. I proto mohou být dobře skladované použité pneumatiky z loňského roku v lepší kondici, než naprosto nové gumy, které ale byly skladovány nevhodným způsobem. Pokud si nejste jisti, že máte dokonalé podmínky, obraťte se na pneuservis. Ty dobré dnes už nabízí možnost úschovy v nejlepších podmínkách.

Pohodlná a bezpečná jízda a vlastnosti, které od pneumatik očekáváme, jsou samozřejmostí pouze v případě, že gumy skladujeme tak, jak máme a nijak nesnižujeme jejich kvalitu. Je zbytečné se vystavovat riziku úrazu jen kvůli skladování gum v nevhodných podmínkách a vyplatí se tak spolehnout na odborné uskladnění.

Read more

Local News