Únava u mužů je způsobena nejen věkem. Co s tím?

Share

Dlouhodobé vyčerpání nepříznivě ovlivňuje náš život. Situace je ale řešitelná – ve věku, kdy muže začíná trápit nedostatek testosteronu, je zásadní doplňovat živiny, které jeho tvorbu podporují. Jejich seznam najdete níže.

Měli byste vědět:

  • hladina testosteronu klesá už po třicítce
  • ovlivní to nejen intimní oblast života
  • zvýšení testosteronu lze podpořit přírodní cestou

Stres, střední věk a důsledky nezdravého životního stylu…

Mezi 40-50 rokem přichází období zúčtování. Projeví se to, jak jste se o své tělo doposud starali či nestarali. Neúprosným faktem je, že organismus s věkem ztrácí svou odolnost a potřebuje stále více živin. Do hry přichází i stres, který se za nakumuloval za poslední roky. Únava u mužů ve středním a pokročilém věku je zkrátka důsledkem více faktorů, z nichž jeden hraje prim: nedostatek testosteronu.

Úbytek testosteronu začíná už před třicítkou

Vlastně je to přirozený proces – muž je na vrcholu plné síly kolem 20-25 roku života. Poté postupně produkce testosteronu klesá. V dřívější době to nehrálo důležitou roli, protože lidé se dožívali mnohem nižšího věku. Dnes, kdy chceme vést aktivní život co nejdéle a do důchodu odcházíme na prahu sedmdesátky, je nedostatek testosteronu překážkou. Způsobuje vyčerpání, fyzickou i duševní únavu, a projeví se to i na váze, nebo kvalitě vlasů.

Co přispívá ke zvýšení testosteronu?

Nároky jsou na mužské pohlaví obrovské. Navíc uspěchaná doba nedává možnost dopřát si pravidelně dostatečný odpočinek. S únavou proto musíme bojovat v jádru příčiny. Nedostatek testosteronu vyústí časem do andropauzy, což je obdoba menopauzy. Opět jde o přirozený proces, který ale můžeme oddálit a nepříjemné projevy zmírnit.

Zaměřte se na pravidelný příjem těchto živin:

  • Zinek přispívá k udržení normální hladiny testosteronu a k plodnosti.
  • Selen se podílí na tvorbě spermií.
  • Ženšen přispívá k udržení sexuální funkcí.
  • Damiana podporuje sexuální výkonnost.
  • A proti únavě a vyčerpání pomáhá také hořčík, rozchodnice růžová a další minerály a vitamíny.

Co na svém zdraví pocítíte?

Už po pár týdnech, kdy do svého jídelníčku zařadíte tyto živiny, poznáte tu změnu. Zmírní se únava, a budete se cítit lépe fyzicky i duševně. Zejména na psychické zdraví se často zapomíná, přestože je prokázáno, že úzce souvisí s naším zdravotním stavem.

Výše zmíněné minerály a přírodní látky ale nejsou potřebné jen pro zvýšení testosteronu. Většina je důležitá pro svaly, imunitu a fyzickou kondici.

Read more

Local News