Top 10 Vražedná zvířata, kterých byste se měli bát

Share

Foto: furryscaly, Flickr.com

S různými tvory se setkáváme denně, ať už se jedná o mouchu nebo domácího mazlíčka. Na světě ale existuje i spousta zvířat, které mohou ohrozit člověka na životě. I když své obranné mechanismy využívají víceméně proti silnějším predátorům v živočišné říši, není na škodu mít se před nimi na pozoru…

1. Moskyti

Ač se to může zdát neuvěřitelné, tak na světě existuje přes třitisíce druhů komárů, kteří ročně připraví o život až tři miliony lidí! Naštěstí u nás komáři nepřenášejí takové nemoci jako v Africe či Indii. Pokud se do těchto zemí chystáte, mějte se na pozoru a nezapomeňte ani na očkování. Například komáři z rodu Anopheles přenáší malárii, ale můžou přenášet i žlutou zimnici, valtickou horečku, západonilskou horečku a ojediněle i lymeskou borreliózu. 

2. Hadi

Na světě existuje přes 500 druhů jedovatých hadů, z toho zhruba 250 druhů jsou pro člověka smrtelně nebezpečné. Hadi každoročně zabijí přes sto tisíc lidí, někteří mají tak prudký jed, že od kousnutí do smrti uběhne jen několik minut. Neprudší jed mají mořští hadi – vodnáři, ze suchozemských hadů pak taipan. Taipan je australský had, který jednou dávkou jedu dokáže usmrtnit několik lidí. Je padesátkrát jedovatější než kobra a navíc velmi agresivní, málokdo při setkání s tímto hadem odejde bez úhony. 

3. Štíři

Všechny druhy štírů jsou jedovaté v bodci najdete jed neurotoxin, který dokáží přesně dávkovat podle velikosti oběti. Ti nejnebezpečnější žijí v Africe a ve vysokých pohořích, ročně usmrtní přes pět tisíc lidí. 

4. Krokodýli

Krokodýla můžete potkat všude kromě Evropy a Antarktidy, žijí a pohybují se v blízkosti vody. Největší druh krokodýla je krokodýl mořský, který dosahuje délky přes 7 metrů a váží jednu tunu. Nenechte se zmást velikostí a hmotností, krokodýli jsou velmi mrštní a na svou kořist vydrží nepozorovaně číhat i několik hodin. Ročně usmrtní přes dva tisíce lidí a najde se jen málo jedinců, kterým se podařilo útok tohoto masožravého predátora přežít. 

5. Sloni

Sloni se zdají být mírumilovnými zvířátky, ale jen do té doby než se cítí ohroženi. Ročně běsnění těchto několikatunových (až 12 tun) zvířat nepřežije přes 600 lidí. Bohužel většinou vždy vinou člověka, který nerespektuje soukromí těchto nádherných savců. Protože jsou býložravci nehrozí, že by si vás chtěl slon „ulovit“, ale běda vám jestli se příblížíte k mláďatům, nebo budete se slonem špatně zacházet!

6. Hroši

Hroši stejně jako sloni jsou mírumilovná zvířata, která zaútočí pouze když se cítí ohroženě. Žijí v Africe v blízkosti řek a jezer, dosahují až dvou tunové hmotnosti. Se svou zavalitou postavou vypadají neohrabaně, ale jakmile se objeví někdo v jejich teritoriu dokáží vyvinout až 45km rychlost. Ročně usmrtní několik desítek lidí, opět vlastní chybou lidí, hroši jsou velmi agresivní pokud jim někdo stojí v cestě například k vodě a ohrožuje stádo, potažmo mláďata. 

7. Chobotnice a medúzy

Mořský svět je nejméně probádaný a na člověka tam číhá mnohem více nebezpečí než na souši. Nejjedovatější je chobotnice o průměru pouhých tří centimetrů! Jmenuje se chobotnice modrokroužková a ročně usmrtní více lidí než žralok. Druhá nejjedovatější je medúza a nachází se v australských vodách, jmenuje se Fleckerova mořská vosa (známá jako čtyřhranka). Existují i další druhy chobotnic, které dokážou člověka velmi nepříjemně požahat, ale většinou se nejedná o smrtelné zranění.

8. Pavouci

Ne všichni pavouci jsou jedovatí, mezi nejjedovatější patří černá vdova, která patří do čeledi snovačkovitých. Vyskytuje se v Austrálii, Severní a v Střední Americe. Setkání s tímto pavoukem často kočí smrtí, ale pokud se pokousanému dostane včasné lékařské pomoci není vše ztraceno. Ročně usmrtní „jen“ pár lidí a její jed je silnější než například jed kobry. 

9. Žáby

Některé druhy žab, mají v těle natolik silný jed, že by dokázali usmrtnit i člověka. Ve skutečnosti k takovýmto případům dochází zcela vyjímečně. Nejjedovatější žáby žijí v Jižní Americe a jed vylučují po celém povrchu pokožky. Proto k tomu, aby člověk zemřel je potřeba se této žáby dotknout, ale pak už stačí jen chvilka aby vše špatně dopadlo. 

10. Vražedné včely

Včelí bodnutí je nebezpečné hlavně pro alergiky, starší osoby a malé děti. Pro normálního, zdravého jedince je jedno včelí bodnutí naprosto neškodné. Pokud ovšem nemáte to „štěstí“ a například v lese nešlápnete rovnou do celého úlu, nebo doma si nerozdráždíte roj včel. Potom nemusíte být ani alergik, ani malé dítě a nedostanete-li včasnou lékařskou pomoc, vaše tělo nedokáže nápor několika desítek žihadel vydržet. Pozor na vražedné včely ve Střední Americe, kde se teď spojily divoké a domácí včely, které jsou velmi agresivní a napadají místní obyvatele i bez jakékoliv příčiny.   
 

 

Read more

Local News