Top 10 Nejpodivnější kostely na světě

Share

Víra dohání lidi k tomu, aby si stavěly čím dál podivnější místa pro své modlitby a vyzívání boha. Co byste řekli krásné nedělní mši v nafukovacím kostele?

1. Ledový kostel

sněhový ledový kostel

Obyvatelé německého Mitterfirmiansreut mají do nejbližšího kostela 90 minut, proto se rozhodli v roce 2011 vybudovat si tento sněhový kostelík. Vybudovali ho na stejném místě, kde přesně před 100 lety stál podobný ledový kostel. Němci mají spoustu peněz na rozhazování za blbosti – výstavba stála totiž 100 000 EUR! Bylo využito 1 400 metrů krychlových sněhu.

2. Nafukovací kostel

nafukovací kostel

K moři si už nemusíte brát pouze nafukovací lehátko, v Nizozemsku přišli s nafukovacím kostelem. Vemte si s sebou ale i pumpičku! Kostel poskytne místo pro 30 lidí. Nyní putuje po festivalech v Nizozemí a diskutuje se v něm o životně důležitých otázkách bytí. Trochu divná představa. 

3. Průhledný kostel

průhledný kostel z oceli

Dech vyrážející kostel navržený Belgičanem Pieterjanem Gijsim a Arnoutem Van Vaerenbergem nechává zapadající slunce prosvětlovat celou konstrukci kostela. Byl postaven v rámci projektu Z-OUT, který má za cíl během pěti let postavit po celé Belgii extravagantní stavby. Kostel je postaven z více jak 100 na sebe navršených ocelových plátů.

4. Nejmenší kostel na světě 

nejmenší kostel na světě

Nejmenší kostel na světě vypadá doslova jako psí budka. Je postavený doprostřed rybníku ve státě New York. Američané mají divné nápady. Byl postaven v roce 1989 a je v něm místo pro dva lidi. Při svatbě, která se zde před několika lety pořádala, se vevnitř vešel jen farář, nevěsta a ženich. Všichni ostatní byli na malých loďkách okolo.

5. Kostel na kolejích

kostel na kolejích

Kostel na kolejích vypadá popravdě trochu směšně. Ale co, v Rusku se není čemu divit. Mohlo by se zdát, že myšlenka vzešla v posledních letech. To ale není pravda, počátky pojízdných kostelů jsou v Rusku staré jako železnice sama.

6. Kostel na skále

na skále kostel

Ve státě Georgia se nachází unikátní kostel na 40metrů vysokém kusu skály. Pořád to není dost extravagantní? Co kdybych vám řekl, že zde žil mnich téměř 20 let, bez toho, aniž by slezl dolů. Schody do nebe, tak se označuje tento kostel, byl postaven někdy během 16. až 18. století.

7. Jako z pohádky

kostel z pohádky

Gotická katedrála Las Lajas byla stavěna od roku 1916 do roku 1949 v jižní části Kolumbie. Inspirací k postavení kostela byly zázračné události, které se v oblasti staly v roce 1754. Tehdy indiánskou ženu Marii a její hluchou dceru zastihla silná bouře. Obě ženy se schovaly pod dva obrovské kameny. V tom její hluchá dcera zvolala „mestiza (míšenec mezi indiánem a evropanem) mě volá“ a ukázala na skálu, kde se objevily blesky osvícené kresby.

8. Supermoderní katedrála 

moderní kostel v brazílii

Katedrála Brazílie, tak se označuje tento monumentální kostel dokončený roku 1970. Byl navržen architektem Oscarem Niemeyerem. Kruhová stavba s proskleným stropem má tvar koruny. 

9. Podzemní kostel

kostel pod zemí

Zvláštní podzemní kostel byl vybudován v Helsinkách v roce 1952. Je kompletně pod zemí, strop je vyroben z měděných drátů. Bratři Timo a Tuomo Suomalainen zvolili stěny z kamenů do hloubky 12 metrů. Je to nejnavštěvovanější turistická atrakce v Helsinkách. 

10. Futuristický kostel 

futuristicky kostel v Japonsku

Futuristický protestantský kostel byl postaven v Tokyu v roce 2005. Strop je speciálně vyroben pro to, aby poskytl turistům a věřícím dokonalou akustiku. 
 

Read more

Local News