Top 10 Nejhorší potraviny v České republice

Share

Ano, mají velmi příznivé ceny a v regálech vypadají hezky. Ale jakou daň přináší takto nakoupené zboží? A věříte v supermarketech několikrát přelepovaným etiketám?

Je tu pro vás deset nejhorších potravin v Česku, úplné dno plné chemie, pověstných Eček a škodlivých látek.

A co hůř, nechutnají nejlépe.

Tedy za předpokladu, že jste úplně nezapomněli na jeden z aspektů jídla, kterým je chuť.

1. Chemický salát

Jedná se o hermelínový salát z výrobny Lahůdky Cajthaml. V tomto salátu je hermelín skoro až na posledním místě, místo něj však v plastové vaničce najdeme stabilizátory, konzervanty a éčka. Konzistence salátu je navíc dosti příšerná a chuť velmi kyselá na to, abyste pocítili zbytek ingrediencí.

2. Limonáda v plastové láhvi

Točená malinovka, limonáda s malinovou příchutí. To cosi se zářivě růžovo-červenou barvou od výrobce ZON. V této limonádě najdete barviva hned tři, kromě červeného i zcela nepochopitelně žluté a modré. Kromě nich obsahuje i čtyři umělá sladidla, mezi kterými je i cyklamát. Konkrétně tato látka je spojována s rakovinami měchýře. Na posledním místě uvádíme i velké množství cukru, což je ale u limonád v současnosti úplně normální.

3. Špekáčky plné jedu

Jako každý Čech miluji špekáčky, na tyto od výrobce Jana Prantla z Mastného průmyslu Žirovnice byste si ale měli nechat zajít chuť. Jedná se o velmi nezdravou potravinu, která je plná tuků (50%), solí, cukrů a aditiv. Vše velmi závažně způsobuje zatížení organismu. Tyto vuřtíky jsou chuťově úplně prázdné, pocítíte jen množství dusitanů a fosfátů.

4. Buchta podle receptu : Co dům dal

Buchta mramor od výrobce Kuchenmeister. Tato sladkost obsahuje příliš dlouhý seznam přidaných látek, respektive přidaných chemikálii. Není potřeba příliš číst složení, po rozdělání ucítíte pouze cukr, navíc se vám bude drolit i mezi prsty. Čokoláda je taktéž ošizená, zkrátka je to velká záhada, že tato cukrovina drží vůbec pohromadě.

5. Chipsy Bersi

Bersi Snack od výrobce ZP Šumvald. Tyto chipsy museli stát velké úsilí, pot a dřinu pracovníků, aby pomocí chemikálií doladili chuť připomínající čabajku. Aby tento výrobek vůbec chutnal, nešetřilo se přidanými barvivy. Které jsou tam hned tři, jako by všichni výrobci uctívali tuto posvátnou trikoloru. Dále jsou přidány cukry. Velkým pozitivem ale je, že tato pochutina chutná lépe než vypadá.

6. Říkejte mi Gothaj

Gothajský salám bez gothaje a salámu od výrobce Procházky. Další u uzenin , která je uzeninou pouze svým názvem. Nejhorší co v této potravině nalezneme je toxický dusitan E250, velmi škodlivý pro těhotné, kojící a děti. Jeho gumová konzistence by však měla odradit i pány, to, že se salám vrací po nakrojení zpět do své původní podoby a můžete ho natahovat a kroutit je způsobeno přidáním gumy guar. Stejně tak je odrazující pach folie a žádná chuť. Další z nočních můr řezníků.

7. Taveňák

Tavený sýr od Tany. Výrobci si zřejmě mysleli, že když je v názvu ,,tavený sýr“ je potřeba pro jeho výrobu použít velké množství tavicích solí. Ty však v nejhorším případě mohou zamezit vstřebávání důležitých látek, třeba vápníku.

8. Barevná hořčice

Speciální orientální hořčice od ALBY plus. S hořčičným semínkem se na úkor barviv velmi šetřilo. Bez nich by ale tato hořčice vypadala poněkud mdle. Co se týká chemikálií jedná se o průměr. Záhadou stále proč do české hořčice orientální koření a zda v ní opravdu je.

9. Pivo pro diabetiky

Tajemné pivo od Ambrosius Free, Pivovar Holba. Nějaký chmelový extrakt jistě obsahuje, ale má i něco navíc, co způsobuje podivnou pachuť. Kromě toho v něm jsou i náhradní sladidla, pro případ, že by na toto pivo dostali chuť nejen diabetici. Rozhodně nejde o přírodní produkt. Když přidáte kyseliny a barviva, získáte celkový obrázek o tomto ,,zlatavém“ moku.

10. Jogurt s příchutí řepy ala borůvka

Nízkotučný jogurt borůvka od výrobce Yoplait Czech. Borůvky téměř chybí a jogurt je prakticky bez chuti. Spíše jsou cítit umělá sladidla.Proč do nízkotučného jogurtu umělá barviva určená diabetikům? Proč přídavek řepy do borůvkového jogurtu? A mnohem více otázek ve vás vzbudí tato bílá hmota.

Informace převzaty z výzkumu Lidových novin.

Read more

Local News