Top 10 Nejbohatší Češi

Share

Foto: kellnerfoundation.cz

Říká se, že 80% majetku drží 20% lidí. Něco na tom pravděpodobně bude. Proto jsme se rozhodli vytvořit seznam nejbohatších lidí v České republice za rok 2011. A že se jedná o pořádné hráče.

 nejbohatsi clovek

1. Petr Kellner – 170 miliard KČ

Titulem nejbohatšího Čecha se už něklikátý rok po sobě chlubí Petr Kellner. V roce 2006 se zařadil mezi nejbohatší lidi světa a to na 224. místo. V roce 2007 se jeho jmění přímo zdvojnásobilo a přímo přeskočil téměř polovinu lidí v žebříčku. Další rok, tedy rok 2008 byl pro něj opět velice úspěšný. Dostal se svými devíti miliardami dolarů do první stovky nejbohatších lidí. V následujícím roce 2009 však jeho majetek klesl na 6 miliard dolarů, ale v žebříčku si nepohoršil, slunil se na 76. místě. V roce 2010 se jeho majetek odhadoval na 7,6 miliardy dolarů, přesto klesl na 96. místo ve světovém žebříčku. A v posledním odhadovaném období, tedy v roce 2011 byl zařazen na 97. místo s 9,2 miliardy dolarů.

Vlastní letadlo Boeing Business Jet 737-700, Starou celnici v Jizerce, v Alpách si nechal vystavět srub, který, ale využívá poměrně málo. Dalším jeho rekreačním objektem se stala luxusní vila ve Vraném nad Vltavou. Z bezpečnostních důvodu je také poměrně málo využívaná. Nejvíce času tráví ve své rezidenci za 470 milionů korun v Podkozí na Berounsku. S manželkou Petrou založil „The Kellner Family Foundation“, které se snaží zlepšit vzdělávání v základních školách. 

kelnerova letka

2. Pavel Tykač – 32 miliard KČ

Nelítostný, krutý a podlý Pavel Tykač. Tak ho nazývají lidé, kteří s ním někdy přišli do styku. Narodil se 15. Května 1964 v Čelákovicích. Vystudoval ČVUT, po jehož vystudování se ocitl jako zaměstnanec v TOS Čelákovice, kde se nacházel jako technik. Však v roce 1990 začal podnikat v oblasti výpočetní techniky., kterou dovážel a následně prodával. V roce 1995 pomocí finanční skupiny Motoinvest a jejího hesla „Drobní akcionáři, plačte!“ rozjel třetí vlnu tzv. kuponové privatizace. V roce 1996 kvůli uvalení nucené správy na Agrobanku, která společně s Plzeňskou bankou a deseti finančních fondů patřila pod Motoinvest Tykač oznámil ukončení působení ve společnosti Motoinvest.

V roce 2006 byl policií obviněn za zorganizování miliardového tunelu, jednoho z finančních fondů „CS Fond.“ Nakonec Tykač nebyl odsouzen kvůli nedostatku důkazů. V témže roce zakoupil podíl na skupině Czech Coal, která se zabývá těžbou hnědého uhlí a zahájil se společností ČEZ cenovou válku. 

3. Karel Komárek – 25 miliard KČ

Další miliardářem je Karel Komárek mladší, který se nese jako ropný magnát. Jeho společnost KKCG, kterou vlastnil nejprve se svým otcem, Karlem Komárkem starším ovládla Moravské naftové doly a další strojírenské podniky. KKCG se však rozdělila na dvě části, v níž mladšímu Komárkovi připadla ropná a plynárenská část, dále si ponechal cestovní kancelář Fischer a vydavatelství Stanford. Se svým otcem se bohužel rozešel ve zlém. Dále nešťastnou rodinnou událostí se stalo jeho dříve „šťastné“ manželství , které nakonec skončilo, tak jako u většiny bohatých lidí, rozvodem.Podle lidí v místě jeho bydliště, vypadali manželé jako velice šťastný pár. Bohužel se v Komárkově životě něco zvrtlo a oznámil, že se svou ženou Lenkou již nechce žít. Lenka dostala při rozvodu 900 milionů korun a v Komárkově rozlehlém sídle, již podle starousedlíků nebyla viděna. 

4. Marek Dospiva – 20 miliard KČ

Marek Dospiva se narodil roku 1970 v Kutné Hoře. Studoval na Moskevském státním institutu mezinárodních vztahů a své studium zakončil na univerzitě až v Pekingu. Lidem, se kterými Dospiva přišel do styku připadá tento český boháč velice sebevědomý. Možná právě tato vlastnost mu zajistila takové jmění. Mezi jeho podnikatelský majetek patří část skupiny Penta, Aero Vodochody, Banka Slovakia i obchodní řetězec Žabka. Nejznámější je však díky podniku Penta, která vlastní největší polský řetězec vůbec. 

5. Radovan Vítek – 17,5 miliard KČ

Radovan Vítek se narodil 22. ledna roku 1971 v Brně. S podnikáním se začal seznamovat již v mládí. Roku 1997 získal díky podvodům spotřební družstvo Včela, které se zabývá dělnickými pracemi. V roce 2004 byl trestně stíhán, dokonce i vzat do vazby kvůli podezření z kuplířství. Opět se jako v případě Pavla Tykače zprostil obvinění, kvůli nedostatku důkazů. V témže roce se rozvedl se svou ženou Evou, která po rozvodu požadovala 3,6 miliardy KČ. Evě však nebylo vyhověno díky tomu, že Vítek nechal všechen svůj majetek „hajzlácky“ přepsat na svou matku a do péče také získal svého syna, stejného jména. V roce 2010 odkoupil pohledávky společnosti SAZKA v celkové hodnotě 1,5 miliardy KČ, jichž se nakonec zbavil prodejem společnosti PPF, nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. 

6. Zdeněk Bakala – 14 miliard KČ

Narodil se 7. února roku 1961 v Opavě, ještě v tehdejším Československu, což mělo příznivé důsledky na jeho studium. V 19 letech emigroval do USA, kde studoval na University of California v Berkeley. Poté studoval také Dartmouth College. V té době pracoval pro firmu Credit Suisse First Boston v New Yorku, poté v Londýně a nakonec v Praze. V roce 1994 založil společnost Patria Finance, jež prodal o šest let později bance KBC. O další čtyři roky později koupil společnost Karbon Invest. Roku 2006 získal podíl v časopise Respekt a roku 2008 koupil podíl firmy Economia, která vydává Hospodářské noviny a několik desítek dalších odborných časopisů. Žije v luxusní rezidenci, která se nachází v obci Modrava. Žil s Američankou Marguerit, s níž měl jednoho syna a nyní žije s bývalou československou miss Michaelou Maláčovou, s níž má dva syny a jednu dcerku. 

7. Jan Světlík – 11,5 miliardy KČ

Jan Světlík se narodil 17. srpna roku 1958 v Ostravě. Studoval vysokou školu báňskou, kterou také úspěšně vystudoval roku 1982 a po jejím vystudování se stal kovářem-lisařem ve společnosti VŽSKG k.p. V této společnosti prostřídal mnoho pozic. Roku 1993 byl jmenován vedoucím nákladového střediska Lahvárna, v níž v roce 1994 zastával funkci ředitele podnikatelské jednotky 530-Vítkovice Lahvárna. O 5 let později byla společnost privatizována, díky čemu se Jan Světlík stal jejím novým generálním ředitelem a také předsedou představenstva.  

8. František Štěpánek – 11 miliard KČ

Bohužel se nám o miliardáři Františku Štěpánkovi nepodařilo zjistit mnoho informací. Jeho jméno je poměrně četné, což je hlavní důvod špatné dohledatelnosti toho pravého muže. František Štěpánek je znám jako jeden z českých uhlobaronů. Proslavil se hlavně v boji o dodávky uhlí Plzeňské teplárenské, kterou také úspěšně vybojoval.

9. Antonín Koláček – 9,5 miliardy KČ

Antonín Koláček se narodil 7. srpna 1959 v Přílepech na okrese Kroměříž. Jedná se o dalšího českého uhlobarona, který působil především v Mostecké uhelné jako spolumajitel. Roku 2008 se stáhl z velkého byznysu a začal se věnovat především duchovenství, přesně buddhismu. Podíl na Mostecké uhelné prodal za obrovskou částku. Svou kariéru rozjel roku 1983 v Čokoládovnách, kde působil až do roku 1990. V témže roce přenesl svou působnost na dva roky do KB. Po ukončení působnosti v KB roku 1992 stanul v Mostecké uhelné společnosti a.s., kde také dokončil svou dosavadní kariéru. 

10. Jan Kroužecký – 8 miliard KČ

Další český uhlobaron, sedící na miliardách, tentokrát působící v Sokolovské uhelné, kde působil jako člen představenstva.

 

Read more

Local News