Top 10 Fotografie, které šokovaly svět

Share

//

Síla momentu zachycená na fotografii v novodobých dějinách hýbe světem. Dovolil jsem si sestavit žebříček deseti nejvíce kontroverzních a smutných fotografií na světě.

10. Uprchlíci v Kosovu (Carol Guzy)

urpchlíci v kosovu

Carol Guzy, první žena, která dostala Pulitzerovu cenu za fotografii do novin. Vysloužila si ji za fotografii z roku 2000, kde zachytila uprchlíky v Kosovu předávající si dvouleté dítě přes plot s ostnatým drátem. Tisíce uprchlíků se tehdy sjednotilo a usadilo v Kukesi v Albánii.

9. Válka pod nohama (Carolyn Coke)

válka pod nohama

Los Angeleský fotograf Carolyn Cole vyfotil momentek při nasazení v Libérii. Ukazuje devastující efekt liberijské občanské války. Patrony pokrývají doslova celou ulici v Monrovii, hlavním městě Liberie. Leží tam jako důkaz tvrdých bojů mezi státními vojáky a rebely. 

8. Thajský masakr (Neil Ulevich)

thajsky masakr

Neil Ulevich obdržel v roec 1977 Pulitzerovu cenu za sérii fotografií zobrazující násilí a brutalitu v ulicích Bangkoku v Thajsku. Masakr se udál v říjnu 1976 při drsném protiútoku na demonstrující studenty proti maršálovi Thanomu Kittikachornovi, diktátorovi, který se měl vrátit z exilu zpátky do země. Protestanté, většinou složení ze studentů, byli zmláceni, zastřeleni, pověšeni nebo upáleni zaživa. 

7. Po bouři (Patrick Farrell)

po bouři

Miamský fotograf Patric Farrell zachytil trýznivou situaci obětí na Haiti v roce 2008. Ponurost, při které se chlapec snaží zachránit kočárek, dodal fotografii odbarvením. Více fotografií zde http://www.miamiherald.com/2009/04/20/1008735/a-people-in-despair-haitis-year.html

6. Síla jedné ženy (Oded Balilty)

síla jedné ženy

V roce 2006 nařídila Israelská vláda evakuaci nelegálních přistěhovalců. Oded Balilty, izraelský fotograf pro Associated Press se vyskytl na správném místě ve správný čas. Tedy pro jeho druh práce. Zachytil násilí policistů proti obyčejné ženě, která urputně vzdoruje. Na takovéto fotografie by Israel neměla být hrdá.

5. Po tsunami (Arko Datta)

smrt po tsunami

Jedna z nejvíce úderných fotografií, která byla pořízena po tsunami v Indii je žena ležící tváří k zemi, s roztaženýma rukama bědující nad smrtí příbuzného. Moment zachytil fotograf Arko Datta pro agenturu Reuters. 

4. Bhópálská katastrofa (Pablo Bartholomew)

bhopalska katastrofa

Tato událost nastala v noci z 2. na 3. prosince 1984, kdy z továrny společnosti Union Carbide uniklo 40 tun methylisokyanátu, kyanovodíku a dalších nebezpečných látek. Během tří dnů zemřelo na 8 000 lidí. Fotografie zachycuje jednu z obětí. 

3. Operace Lví srdce (Deanne Fitzmaurice)

operace lví srrdce

Deanne Fitzmaurice získal za fotografii Pulitzerovu cenu v roce 2005. Zachycuje devítiletého chlapce, zraněného během nejnásilnější vojenské akce v moderní historii – války v Iráku. Chlapec byl převezen do Californie, kde prodělal tucet operací, kde mu hrálo o život. Všechny přežil a svou touhou k životu si vysloužil přezdívku „Lvi srdce“.

2. Tragédie Omayra Sancheze (Frank Fournier)

tragedie omayra sancheze

Omayra Sanchez byl 13 letý chlapec, který byl obětí erupce vulkánu v roce 1985. Uvězněn v sesuvech půdy zůstal Omayra 60 hodin sám, přičemž bojoval o vlastní život. Nakonec zemřel kvůli podchlazení a gangrénám (odumřelá tkáň, obvykle způsobená infekcí nebo poraněním). Jeho smrt v agonii byla vysílána živě v televizi. Dívalo se na ní několik milionů lidí po celém světě. 

1. Poprava úředníka

poprava člověka za vietnamské války

Za Vietnamské války popravil jihovietnamský policejní šéf Vietcong úředníka před zrakem Associated Press a NBC News.
 

Read more

Local News