Telefonování za jízdy je zbytečný risk

Share

Zákon o provozu na pozemních komunikacích řidičům výslovně zakazuje používat telefonní přístroj nebo jiné hovorové či záznamové zařízení během jízdy. Policie tento přestupek „odměňuje” udělením blokové pokuty na místě až do výše 1 000 Kč a odebráním 2 bodů, přesto se však najde spousta řidičů, kteří tento zákaz nerespektují.

Řídili byste opilí?

Je zajímavé, že většina lidí za volant v opilosti nesedne, ale mobilní telefon používá bez skrupulí. Telefonování za jízdy můžeme co do nebezpečnosti srovnávat s jízdou pod vlivem alkoholu. Reakce jsou zhruba stejné jako po vypití 3 piv u mužů nebo 2 piv u žen.

Situaci navíc zhoršují i chytré mobilní telefony s dotykovými displeji, které ještě více odvádějí pozornost řidiče než staré tlačítkové přístroje. U dotykového displeje totiž vždy musíte sledovat prst na displeji a tím se prodlužuje doba, po kterou se plně nevěnujete řízení.

Psaní sms za jízdy je stejně nebezpečné jako řízení pod vlivem alkoholu.

Nepomůže ani hands-free

Výzkumy potvrdily, že podobně nebezpečné je i telefonování za jízdy s pomocí hands-free sady. V obou uvedených případech je totiž významně narušena pozornost řidiče, který se tak nesoustředí na situaci před sebou. Je dokázáno, že řidiči při telefonování přestávají sledovat provoz ve zpětných zrcátkách, častěji nedodržují bezpečnou vzdálenost a mají pomalejší reakce na nenadálé události.

Při telefonování se dost znatelně snižuje kapacita mozku, a řidič tak nezvládá zpracovávat více úkolů najednou. Ani ženy, které jsou v tzv. multitaskingu obvykle lepší než muži, nemohou na tuto svoji schopnost v tomto případě spoléhat.

Zvýšené riziko nehody

Riziko, že zaviní dopravní nehodu, je u telefonujícího řidiče až 5x vyšší než u řidiče, který se plně soustředí na jízdu. Dbejte na to, ať nemusíte s vozidlem do autoservisu a se spolujezdcem do nemocnice a raději si své hovory vyřiďte před jízdou. Navíc je velká pravděpodobnost, že se do budoucna postihy za držení telefonu za jízdy ještě zpřísní.

Nutno ale připomenout, že na bezpečnost za volantem mají vliv i další faktory, především pak stav pneumatik. Každé vozidlo by mělo být vybaveno kvalitními pneumatikami s dostatečným vzorkem, v závislosti na sezóně. Důležité je mít v pořádku i povinnou výbavu. Špatným technickým stavem vozidla totiž ohrožujete nejen sebe, ale i ostatní.

Read more

Local News