Sociální sít Facebook vytvořena CIA

Share

Konspirační teorie byly a nadále zůstanou velkou provokací pro mnohé nadšence. Z nemožného se stává relativní pojem a možné vždy nemusí být tak zdánlivě jasné jak se zdá být.

Tentokrát poodkryjeme roušku ovinutou kolem největší sociální sítě na naší planetě – Facebooku. Podle zvěstí, které kolují kuloáry, jsme možná všichni pod drobnohledem a cíleným reklamním vymýváním mozků ze strany CIA. Vládní organizace prý stojí za zrodem Facebooku jako takového a pomyslný vynálezce Zuckerberg je podle všeho jen dosazenou loutkou, která měla utvořit věrohodný a zcela přirozený příběh.

Facebook financuje CIA

Konspirační teoretici se o tuto oblast začali zajímat s příchodem podezřelých společností, které do Facebooku zainvestovaly nemalé peníze v druhé fázi navyšování kapitálu. In-Q-Tel patří mezi nejkontroverznější firmy a spousta stoupenců konspiračních teorií dodnes nechápe, jak mohla do univerzitního projektu vložit nezanedbatelných 13 milionu dolarů, aniž by neměla skrytý zájem. Následně se v médiích objevuje zvláštní zpráva o úzkém spojení s vládní organizací CIA. In-Q-Tel se především specializuje na technologie získávání dat a tím se rozviklala stolička pod Facebookem na dobro. Jde o nejmocnější nástroj ke sledování lidí? Mohou se tak vlády jednotlivých států lépe připravit na možné teroristické útoky, spolky ohrožující jejich stabilitu, či připravované demonstrace?

Špehují nás na každém kroku

Jakmile vstoupíte přes registrační formulář do komunity, tak dáváte svůj nezvratný souhlas ke zpracovávání vašich osobních údajů. Ve své podstatě ani nevíte, kdo všechno vás může sledovat, a co všechno se s osobními údaji za vašimi zády děje. Do hledáčku listů The New Zealand Herald se dostává i agentura DARP (agentura pro výzkum pokročilých obranných projektů), jež je napojena na tajné služby. DARP zastřešuje americké ministerstvo obrany a stará se o vývoj nových vojenských technologií. Její kapitál se odhaduje na neuvěřitelných 3,2 miliardy dolarů a v letech 2002 zakládá dceřinou společnost IAO, která má za úkol jediné – monitorovat internet a odhalovat možné teroristické hrozby. Není divu, že se zvedla vlna podezření, když tato společnost začala oficiálně spolupracovat s Facebookem, kam poslala i své agenty pečlivě shromažďovat důvěrné informace.

Uživatelé se tomu vysmívají

Jak už to tak u konspiračních teorií bývá, tak i zde se poselství nesoucí varování potýká s vlnou nesouhlasného výsměchu. Uživatelé absolutně odmítají jakékoliv spiklenecké zvěsti o sledování jejich osob. Prý si je možné v účtu nastavit, jaké informace chtějí s ostatními sdílet a které nikoliv. Ovšem poté zde zůstává otázka, jestli jsou tato zabezpečení platná pro všechny. Konspirační teoretici před Facebookem varují a předesílají všem, co ho každodenně používají, aby zvýšili opatrnost a nesdíleli se světem citlivé údaje a data, jako tomu je do teď.

Je tedy Facebook nebezpečný?

Read more

Local News