Riziko vzniku rakoviny u obézních lidí

Share

Jaká jsou zdravotní rizika nadváhy či dokonce obezity? Je jich tolik, že se opravdu vyplatí začít hubnout, a to s trochou nadsázky řečeno nejpozději včera. V první řadě si změřte obvod pasu, žádné BMI zatím počítat nemusíte. U žen je zvýšené riziko při obvodu pasu nad 88 centimetrů, u mužů je to pochopitelně trochu více, a sice 102 centimetrů.

Obezita škodí srdci a všem cévám, ukládání tukových buněk do cévních stěn snižuje jejich elasticitu a přispívá k jejich úspěšnému ucpávání. Pokud by se vzniklá situace několik let neřešila nebo docházelo k jejímu prohlubování, následky na sebe nenechají čekat – velkým rizikem je možnost mrtvice, poruchy srdečního rytmu, embolie a samozřejmě třeba i hypertenze, tedy zvýšeného krevního tlaku.

Podle mnoha lékařských studií je obezita i důsledkem mnoha nádorových onemocnění. V případě žen se jedná hlavně o rakovinu dělohy, vaječníků či prsu, muži jsou zase ohroženi rakovinou prostaty či konečníku. Nedávné výzkumy pak poukazují na spojitost mezi obezitou a rakovinou jícnu, štítné žlázy, ledvin či například i dělohy.

Statisticky vyjádřeno je hrozba rakoviny jícnu u pánů s patnácti kily navíc o 52% vyšší, v průměru o třetinu pak stoupá riziko rakoviny štítné žlázy nebo tlustého střeva. U dam jsou čísla velmi obdobná. Například rakovina postihující kosti však nemá podle těchto průzkumů žádnou konkrétní spojitost s obezitou. To ale neznamená, že kila navíc jsou pro celkové zdraví kloubů nějak příznivá.

BMI nad 30 je obecně velmi kritické i pro mnoho dalších záležitostí. Obézní lidi totiž velmi často postihuje bolestivá dna, mají potíže s dechem a snadněji se unaví. A špatný dech samozřejmě snižuje i kvalitu spánku. A to nemluvíme o problémech se striemi nebo pálením žáhy.

Read more

Local News