Regulace hazardních her – Vezměme si příklad z Rumunska!

Share

Hrajete hazardní hry? Pak by vám neměla ujít žádná informace týkající se regulace hazardních her.

V České republice, stejně tak jako v jiných koutech Evropy, je obliba hazardu značná. Upřímně, který z nás chlapů si někdy nezahrál ruletu, poker nebo nějaký ten výherní automat? Ovšem tento “trh“ prochází v poslední době značnými změnami, konkrétně jde o regulování hazardních her.

Pravidla si každá země EU stanovuje sama – v ČR se už nějakou tu dobu diskutuje o počtu výherních “beden“ a zdanění zahraničních sázkových kanceláří, které jsou oblíbené i českými hráči.

Licencování se skvěle osvědčilo v zemích jako je Dánsko, Velká Británie, Lotyšsko či Estonsko. My bychom měli mít začátkem roku 2016 nový zákon, přesto situace u nás stále není ani zdaleka ideální. 

Už i Rumunsko nás předběhlo!

Letošní rok se podařilo regulaci hazardu provést v Rumunsku. Upřímně, i když to byl zpočátku zmatek nad zmatek, během něhož byly mnohým gigantům odebrány licence a tyto společnosti pak byly následně zařazeni na černou listinu, koncem roku 2015 už byl stav více než uspokojivý. Licence získalo od rumunského úřadu dohledu nad hazardem 13 společností provozujících online kasína a sázkové kanceláře.

Za jeden z největších triumfů se dá označit povinnost licencovaných společností zaplatit daně zpětně! Odhadnuté částky za předchozí podnikání se dají popsat snad jen slovem WAU!

Tohle se musí zamlouvat každému “financmajstrovi“

Dalším významným krokem rumunské “revoluce“ v oblasti regulování hazardu je licencování affiliate marketingových aktivit. Každá společnost, která bude propagovat hazard v Rumunsku, bude muset žádat o licenci. S tou má být také spojený poplatek, jenž pomůže tyto (většinou zahraniční) společnosti kontrolovat a také z nich získat alespoň nějaké peníze.

Po zaplacení povinného poplatku budou mít weby typu jocuriaparateonline.ro, nebo stránky o ruletě jocruletaonline.ro možnost propagovat jen ty značky, které získaly licenci.

Ty společnosti, které nebudou podmínky licencování splňovat budou riskovat zablokování přístupu nebo odebrání domény .ro

Přijde změna i u nás?

Příkladem Rumunska se změny legislativy mají dočkat i v zemích, jako je Litva a Bulharsko. Česko spolu se Slovenskem a Polskem zůstávají pozadu a dveře šedé ekonomice nadnárodních společností (platících daně na Maltě) nechávají stále otevřené.

Změní se to konečně? 

Read more

Local News