Proč vás autorádia nezklamou a dokonce vás nadchnou?

Share

Hudbu a její poslech má rád každý. I pokud nejste jejím jakkoliv velkým fanouškem, rozhodně je třeba říci, že například ve vašem voze hudba rozhodně vhod přijde. Ne vždy tomu ale tak bylo. Pokud se podíváme na současná autorádia a poohlédneme se v rámci tohoto sortimentu do minulosti, bude třeba říci jednu důležitou věc. A to, že v minulosti autorádio rozhodně nebylo nic samozřejmého. A to třeba proto, že bylo poměrně drahé a tak pro mnoho lidí také nedostupné. Když se do minulosti podíváme, je rozhodně třeba začít u roku 1932. Právě v této době se totiž začala psát zajímavá historie. V tento rok se konala výstava rozhlasové techniky, na které zazářila dnes stále známá firma Blaupunkt. Ta zde představila svůj inovativní lampový přijímač. Ten vzbudil pozornost, i když v porovnání se současnou technikou působí spíše úsměvně.

Nebyla to ale jediný firma, která chtěla světu ukázat, jak dokáže inovovat a co vše dokáže na trh přinést. Druhou společností, která se doslova zapsala do dějin, byla firma Philips. I ta v minulosti zazářila. Možná i proto je dnes také poměrně známým a oblíbeným výrobcem elektroniky. Pro tu byl slavným rokem letopočet 1957. Právě toto období totiž bylo spojeno s tím, že společnost představila své tranzistorové rádio. To můžeme také označit za poměrně zajímavý objev, který opět odstartoval a urychlil vývoj dané oblasti.

Technologie šla u každého autorádia výrazně kupředu

Podívejme se konkrétněji na to, jakými směry se vlastně vývoj ubíral. Když začneme samotnou konstrukcí, byl u autorádia velkým zlomem základní malý displej. Postupem času se vylepšoval, až do dnešní doby, kdy má několik palců skvělé rozlišení a také možnost dotykového ovládání. Zapomínat nesmíme ani na bezpečnost. Nejprve nebyla žádná. Poté se objevily třeba čipové karty, nebo odnímatelné panely. Dnes to může být i kódování, bez kterého nelze rádio spustit. Podíváme-li se také na segment hudby, bylo samozřejmostí, že každý model naladil dostupné frekvence. Jak je tomu v současné době? To už dominuje vlastní hudba. A nejenom to, protože přehrávat lze třeba i video. Formátů, které jsou kompatibilní, jsou desítky.

Jak vybírat? Podívejte se na základní dělení

Z historie se přesuňme do současné doby. Konkrétně potom proto, abychom si charakterizovali, jaké jsou dnes k dispozici možnosti z hlediska svého provedení. Začneme variantou, kterou jsou 1din autorádia. Ta rozhodně dominovala hlavně v minulosti. Mají menší velikost a typický obdélníkový tvar. Často jsou spojeny s řadou tlačítek a menším displejem. Také je dobré pamatovat, že 1din autorádio se hodí jak do menšího montážního otvoru ve voze, tak i do toho většího – pokud je použitý redukční rámeček. Dále nezapomínejte na to, že současný trh nabídne i propracované modely s vysouvacím displejem. Ty mohou mít stejné funkce, jako řešení, na které se podíváme nyní.

Co je tím druhým a dnes podstatně více vyhledávaným typem? Je to 2din autorádio. To je charakteristické hlavně svou větší velikostí. Zde tedy nezapomínejme hlavně na to, že je určené jenom do automobilů, které na 2din autorádia mají potřebný montážní otvor. Dále nezapomínejme také na to, že charakteristikou tohoto řešení je ve většině případů velký dotykový displej. Ten nejenom usnadní ovládání, ale může být samozřejmě skvělou cestou k tomu, jak naplno využívat všechny funkce a možnosti, které toto řešení může nabídnout.

Jaké je následné dělení?

Dle výše uvedeného byste měli mít jasno o tom, jaký typ pro vás, nebo pro váš vůz bude ten pravý. Pokud jasno máte, musí vás zajímat ještě dělení číslo dvě. Začínáme tím, že představíme univerzální autorádio. To nabídne svou samozřejmou funkčnost a dále často možnost základního propojení s vaším vozem. Konkrétní dostupnost všech možností canbus sběrnice však není garantována. Na druhou stranu platí, že univerzální autorádia jsou vhodná pro většinu vozů na našich silnicích. Pokud vyhovuje z hlediska velikosti, můžete si ho koupit i vy.

Druhým typem je OEM autorádio. Jak už jistě tušíte, jedná se o variantu, která při propojení s canbus sběrnicí nabídne možnost toho, že na displeji zobrazuje různé informace, různá varování, stejně jako umožní vůz a jeho vlastnosti také nastavovat. V tomto směru jsou OEM autorádia výjimečná. Je také jasné, že se mohou stát ideální, a často i levnější náhradou za tovární rádia, která jdou z výroby. Při výběru ale nezapomínejte na to, že roli hraje právě model vašeho vozu. Nejenom on, protože v potaz je dobré vzít také konkrétní generaci, stejně jako i rok, nebo raději i měsíc výroby.

Co umí, zvládne, a čím nadchne chytré autorádio?

Máte chytrý telefon a jste uneseni z toho, jaké inovativní funkce může nabídnout? Potom pamatujte, že něco podobného vám může nabídnout také chytré autorádio. A to už proto, že jeho součástí je buď operační systém WinCE, nebo také Android. To samo o sobě umožní instalovat řadu různých aplikací, které na svých cestách využijete. Stejně tak nesmíme zapomínat třeba na to, že hodit se může internetový prohlížeč, aplikace pro vyřizování mailů, hry, nebo mnoho dalších praktických funkcí.

Základ, proč si autorádia kupovat, samozřejmě také zůstává. Moderní tuner vám umožní naladit dostupné frekvence, které jsou v dosahu vašeho vozu. Slot na karty, nebo USB vstup, popřípadě Bluetooth ale může umožnit i něco mnohem lepšího. A to možnost přehrát si jednoduše vlastí hudbu, a to v rámci celé řady formátů. Pokud má váš vybraný model i displej, můžete být uchváceni i tím, že si hravě přehrajete také video soubory, stejně jako nechybí ani možnost zobrazování obrázků. Ve svém voze tak máte dokonalé multimediální centrum.

Praktický pomocník na cesty

Ano, i takto můžeme moderní autorádia charakterizovat. Kromě výše uvedených funkcí jich nabídnou i o mnoho více. Pokud neradi bloudíte a rádi jste v cíli vždy na první pokus, rozhodně vás nezklame autorádio s GPS navigací. A to jak s modulem, tak samozřejmě s aktuální mapou. A to třeba celého světa. Vaše cesty vždy budou snadné. A mohou i dobře končit, protože moderní autorádio umožní i napojení zadní parkovací kamery. Kdykoliv budete couvat, budete mít jistotu toho, že se bude obraz přenášet do interiéru, na samotný displej. Když k tomu přidáme i bezdrátové spárování s mobilním telefonem, které využijete při potřebě bezpečného telefonování, budete mít jistotu, že každý hovor díky integrovanému handsfree modulu zvládnete zcela bez problémů.

Kde koupit to nejlepší? Na 2DIN.cz

Můžete se jistě ptát na to, kde to nejlepší řešení na trhu koupit. My doporučujeme jednu z jedniček na našem trhu. Je to internetový obchod 2DIN.cz který rozhodně nezklame jakéhokoliv zájemce o nové autorádio. Už proto, že nabídne jak bohatý výběr, tak i skvělou skladovou dostupnost. Ta znamená bleskové odeslání. Pokud neselžou přepravní společnosti, můžete mít objednaná autorádia třeba už druhý den. A to samozřejmě i s jistotou toho, že zde můžete nakoupit za jedny z nejlepších cen na trhu.

A pokud nejste příznivcem online nakupování, nevadí. 2DIN.cz nabídne také rozsáhlý showroom, který najdete v Praze. Zde si můžete jednoduše vybrat z daných modelů osobně. Samozřejmě s jistotou, že si je můžete nejenom vyzkoušet, ale že vám bude nápomocný i zkušený personál. Dále zde můžete zboží nejenom ihned zaplatit. Lze využít také zázemí v podobě montážního střediska. Pokud je pro vás zapojení autorádia problém, můžete tento krok také nechat na profesionálech. V rámci řady modelů budete mít jistotu, že to půjde provést v podstatě i na počkání.

Read more

Local News