Proč mlít kávu až doma

Share

Přemýšlíte nad koupí mlýnku na kávu a nevíte který vybrat? Přečtěte si tento článek, který vás výběrem jednotlivých typů provede. Zaměříme se nejen na rozdíl mezi těmito dvěma strojky, ale také na jejich výhody a nevýhody.

Proč by vás to vlastně mělo zajímat? Mlýnek na kávu je jedním z nejdůležitějších příslušenství pro přípravu výborné kávy. Vybírat můžete mezi klasickými ručními mlýnky nebo elektrickými mlýnky. Jednotlivé typy si představíme v následujícím článku.

Ruční mlýnky na kávu

Používání ručních mlýnků je velice oblíbené i dnes. Tyto mlýnky na kávu disponují delší životností než ty elektrické. Jednoduše proto, že se v nich nemá celkem co pokazit. Navíc v nich kávu při mletí nepřepálíte.

U ručních mlýnku si většinou velice snadno nastavíte kýženou hrubost. Mletí pak probíhá rovnoměrně pomocí mlecích kamenů, které jsou umístěny uvnitř mlýnku. Vhodné jsou především pro přípravu menšího množství kávy – jinak si ukroutíte ruku.

Elektrické neboli automatické mlýnky na kávu

Oproti těm manuálním jsou většinou dražší. Jednoduše s nimi nastavíte přesnou jemnost mletí. Vše je rychlé a hlavně pohodlné. Vybrat si můžete ze dvou typů. Existují typy s mlecími kameny či keramickými noži. Jejich nevýhodou je jejich vyšší cena. Další nevýhodou je, že se můžete dočkat toho, že mlecí mechanismus kávu (ocelové nože) při mletí doslova spálí.

Údržba mlýnků

Mlýnky by se měly čistit po každém mletí. Jinak zbytky z olejů uvolněných z kávových zrnek nechají nepříjemnou chuťovou stopu v další dávce mleté kávy. Ideálním nástrojem pro čištění je zubní kartáček, kterým vyčistíte i hůře dostupné části mlýnku. Pak už stačí jen vše profouknout a je to.

Tak který vybrat?

Ruční mlýnek má své kouzlo a kávu nespálí. Je většinou levnější ale riskujete, že se na rodinné oslavě utočíte klikou. Za elektrické mlýnky si připlatíte, vše ale bude hotovo během chviličky.

Read more

Local News