Proč je saunování tak zdravé?

Share

Každý z nás nejspíš zná někoho, kdo nedá na saunování dopustit. Je to nejen příjemný způsob relaxace, ale také má blahodárné účinky na zdraví i psychiku. Wellness v Praze nebo wellness v Ostravě patří k největším a nejoblíbenějším a není divu, že si ho dennodenně dopřávají stovky příznivců.

Sauna pro zdraví těla i mysli

Lidské tělo je fascinující. Každý den musí bojovat se škodlivinami a toxiny, kterých se do velké míry umí i samo zbavovat. Sauna tento proces díky pocení ale značně urychlí a usnadní a pomůže i tam, kde si tělo samo neví rady.

Saunování zlepšuje krevní oběh a posiluje srdce. Kardiovaskulární účinky potvrzuje mnoho lékařů, mimo jiné snižuje krevní tlak a celkově posiluje cévní aparát. Výzkum z Finska ukazuje, že lidé, kteří dlouhodobě a často navštěvují saunu, mají zdravější srdce než ti, kdo do sauny nechodí.

Krevní oběh nepomáhá jen srdci, ale i pokožce, do které uvolňuje více živin a kyslíku. To ocení především dámy, které dbají o svůj vzhled. Sauna také podporuje produkci kolagenu a pomáhá pokožce lépe se pročistit, takže vypadá zdravější a je lépe hydratovaná.

Sauna prospívá jak tělu, tak mysli. Výzkumy ukazují, že podporuje tvorbu endorfinů, které zmírňují příznaky deprese a snižují míru stresu. A protože stresu má každý z nás v každodenním životě až dost, proč si nedopřát něco, co nám s ním pomůže?

Vliv má i správné saunování

Důležité je samozřejmě i správné saunování. Délka pobytu je individuální, dospělí lidé by ale neměli překročit 15 minut v kuse. Následně je třeba se ochladit v ochlazovacím bazénku nebo studenou sprchou. Obvykle stačí 3 taková kola, abyste se cítili lépe. Saunování by se mělo provádět pravidelně, a to alespoň jednou až dvakrát týdně.

Saunu si můžete dopřát i se svou drahou polovičkou a užít si její benefity ve dvou. Zarezervovat můžete rovnou wellness pobyty pro dva a spojit romantiku s péčí o své zdraví.

Read more

Local News