Představujeme vám auta budoucnosti

Share

Pokud se všechny vize vývoje automobilového průmyslu stanou skutečností, dost možná brzo nastane doba, kdy při řízení auta nebudeme muset ani hnout prstem. I když jsou některé z plánovaných inovací ještě takříkajíc v plenkách, určitě stojí za to mít o nich přehled. Přečtěte si o těch nejzajímavějších inovacích ze světa automobilů.

Gesta místo tlačítek

Bavorská automobilka BMW se snaží dokázat, že tlačítka jsou přežitek, a tak sází na ovládání auta pomocí gest. Díky tomu by řidiči v budoucnu měli být schopni ovládat klimatizaci nebo zvednout telefonní hovor pouhým pohybem prstu.

Dokážete si ale představit, že mávnutím prstu doplňujete i benzín nebo měníte pneumatiky?

Bohužel jsou stále věci, které ani tato technologie nezvládne vyřešit – výměna zimních pneu (ať už dáváte přednost pneumatikám značky Barum nebo Nokian) bude zřejmě i nadále vyžadovat o poznání větší úsilí než jen pár máchnutí ukazováčkem.

Knight Rider

Řidiči automobilů Volvo XC90, kteří zároveň disponují chytrým náramkem Microsoft Band 2, si možná připadají trochu jako David Hasselhoff v kultovním seriálu Knight Rider. Toto zařízení totiž umožňuje ovládat auto hlasem. Doslova na povel, pomocí hlasové aktivace, řidič dokáže nastartovat motor, nastavit navigaci, ovládat klimatizaci, zamknout dveře a dokonce i zatroubit.

Inteligentní auto jako v seriálu Knight Rider už rozhodně není hudbou vzdálené budoucnosti.

Auto, které se řídí samo

Když máte samořídící auto, k čemu volant, že? V novém prototypu firmy Etos se volant složí a zasune do palubní desky, takže cestující mají dostatek místa na čtení knih, přípravu firemní prezentace nebo krátké zdřímnutí.

Auto navíc disponuje i vlastním dronem a přistávací dráhou, takže můžete svoji cestu natočit z ptačí perspektivy nebo si nechat doručit balík z Amazonu – a to vše z pohodlí autosedadla.

Auto jako člen domácnosti?

Volkswagen spojil síly s výrobci technologií pro chytré domácnosti, díky čemuž jeho futuristický prototyp modelu  BUDD-e dokáže říct, co máte v ledničce, nebo otevře dveře návštěvě, která k vám dorazila dřív než vy. Dokonce má v nárazníku zvláštní přihrádku, ve které vám pošťák může nechat zásilku.

Robotický taxík

Pořízení vlastního auta je investice, která se zejména obyvatelům měst nemusí vyplatit. Automobilka General Motors proto ve spolupráci s dopravní aplikací Lyft vyvíjí síť samořídících aut na objednání. Kdy se dočkáme robotaxíku i ve starém světě, je zřejmě jen otázkou času.

Volkswagen BUDD-e se stane nedílnou součástí domácnosti – a to doslova.

Kam se bude vývoj automobilového průmyslu ubírat, je ale i přes různé indicie ve hvězdách. Jedna věc je ovšem jistá: dokud se nebudeme pohybovat vznášedly, neobejdeme se na cestách bez sady kvalitních značkových pneumatik.

Read more

Local News