Pochmurná neděle, dokáže vás tato píseň zabít?

Share

To, že hudba ovlivňuje duševní pochody prakticky všech lidí, zvláště u těch senzitivnějších, je známo už po dlouhá tisíciletí. Například Mozartova hudba pomáhá léčit deprese, nebo bývá často poslouchána pacienty krátce před operací.

Ale že by snad měla nějaká skladba získat přízvisko „maďarská píseň sebevrahů“, je skutečnou záhadou, která nenechá spát mnoha lovcům neotřelých senzací.

Jednoho pochmurného prosincového večera nebyl maďarský hudební skladatel Rezsö Seresse (1889 – 1968) právě v nejlepším rozpoložení. Toho dne mu totiž dala sbohem dlouholetá přítelkyně a umělec začal své pocity postupně formovat do proslulé klavírní skladby Szomorú Vasárnap (Pochmurná neděle), ke které později napsal text jeho krajan László Javor. Děsivé na celém příběhu je, že umělcova bývalá přítelkyně brzy poté zemře, a to ne zrovna za přirozených okolností. V rukou přitom ve své poslední chvíli svírala text Pochmurné neděle

V průběhu třicátých let minulého století takto dobrovolně odchází ze světa hned sedmnáct lidí, všichni se k tomu zřejmě rozhodli na základě poslechu této démonické písně. Podle britského spisovatele a záhadologa Karla Shukera (*1959) ji dokonce jeden vydavatel z tohoto důvodu odmítl přijmout a doporučuje totéž i mnoha kolegům. Ti však jeho varování neposlouchají a Pochmurná neděle se dostává i do mnoha světových rádií.

Následuje vlna sebevražd, oběti se počítají na desítky. Obvykle mají v dopise na rozloučenou i krátký úryvek z této nebývale melancholicky laděné písně.

Postupem doby se píseň dočkala mnoha adaptací, v anglické verzi ji pod názvem Gloomy Sunday nazpíval Paul LeRoy Bustill Robeson (1898 – 1976), v Rusku proslavil Pochmurnou neděli Viktor Klimenko, v Japonsku Noriko Awaya, finskou verzi obstarala Eila Pellinen. Jistě mnohem známější ale budou verze od Björk, Sinéad O´Connor nebo Sarah Brightman, které spatřily světlo světa v posledních dvaceti letech.

Píseň ale podle některých vyšetřovatelů přináší smrt až do dneška…

Je legenda o smrtící písni jen reklamním tahem?

Nabízí se i skutečnost, že by mohlo jít jen o reklamní tah vydavatelů. Například i proto, že policie pravidelně odmítá zveřejnit jména sebevrahů, kteří se údajně po poslechu této písně odeberou na onen svět. Pravdou ale zůstává, že zákaz hraní Pochmurné neděle zvažovalo krátce po její hrozivé premiéře několik rozhlasových stanic, vše údajně na přání pozůstalých.

Pochmurná neděle má dost možná i jednu „slavnou“ oběť, kterou se stal skotský zpěvák William MacArthur Mackenzie (1957 – 1997), který se v mládí stal se svou skupinou Associates jedním z protagonistů této písně a ve čtyřiceti byl nalezen mrtvý po předávkování léky.

Tvrdá hudba škodí zdraví!

Podle posledních vědeckých analýz, jejichž autorem je Američan Craig Anderson, je takzvaná tvrdá hudba pro lidskou duši stravou naprosto nevhodnou. Stimuluje buď násilné chování, nebo těžké deprese a stres. Dunění šamanských bubnů zase navodí podobný stav mysli, jaký je pozorovatelný při požití nějaké drogy.

A jak dopadl sám autor písně Pochmurná neděle? Rezsö Seress v roce 1968 spáchal sebevraždu skokem z okna. Podle vlastních slov se cítil jako na lavici obžalovaných a byť byl skladatelem velmi proslulým, neunesl odvrácenou a temnou stranu své slávy, která dost možná stála život mnoha lidí.

Poslech na vlastní nebezpečí!

Read more

Local News